Blå äggformad stjärna tjuvstartar natten

Natthimlens näst starkaste stjärna roterar så snabbt att den har fått en skev form. Dess starka blå ljus syns redan innan solen gått ned, så skynda dig ut och njut av den kosmiska jätten.

Stjärna

Se stjärnan Vega vid solnedgången.

© SHUTTERSTOCK

Vega är norra stjärnhimlens näst starkaste stjärna och den femte starkaste av himlens stjärnor. Vega har ett blåaktigt sken som beror på att stjärnan är väsentligt varmare än solen – cirka 9 300 grader jämfört med solens 5 500 grader.

Vega är en av de första stjärnorna som dyker upp på himlen på kvällen. Den lyser så starkt att den kan gå att se redan innan solen går ned bakom horisonten.

Vega är en del av den så kallade Sommartriangeln tillsammans med stjärnorna Altair och Deneb. Om sommaren är dessa tre stjärnor bland de starkaste på himlen.

Så gör du

  • I första delen av maj kan du se Vega cirka 25 grader över den nordöstra horisonten när solen går ned. Under natten rör sig stjärnan mot öst och högre upp på himlen.

  • Vegas ljus är tillräckligt starkt för att du ska kunna se det från en plats med artificiellt ljus. Det blir dock svårare att se Vintergatan vid sidan av stjärnan.

  • Använd ett objektiv med stor bildvinkel (ett vidvinkelobjektiv) och ställ kameran på högkant så att du får med både förgrund och stjärnor. Använd stativ och självutlösare för att undvika skakningar och exponera i cirka 30 sekunder.

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK