Äggformad stjärna lyser blå
Stjärna

Se stjärnan Vega vid solnedgången. 

© SHUTTERSTOCK

Blå äggformad stjärna tjuvstartar natten

Natthimlens näst starkaste stjärna roterar så snabbt att den har fått en skev form. Dess starka blå ljus syns redan innan solen gått ned, så skynda dig ut och njut av den kosmiska jätten.

30 april 2018 av Jesper Grønne

Vega är norra stjärnhimlens näst starkaste stjärna och den femte starkaste av himlens stjärnor. Vega har ett blåaktigt sken som beror på att stjärnan är väsentligt varmare än solen – cirka 9 300 grader jämfört med solens 5 500 grader.

Vega är en av de första stjärnorna som dyker upp på himlen på kvällen. Den lyser så starkt att den kan gå att se redan innan solen går ned bakom horisonten.

Vega är en del av den så kallade Sommartriangeln tillsammans med stjärnorna Altair och Deneb. Om sommaren är dessa tre stjärnor bland de starkaste på himlen.

Så gör du

  • I första delen av maj kan du se Vega cirka 25 grader över den nordöstra horisonten när solen går ned. Under natten rör sig stjärnan mot öst och högre upp på himlen.

  • Vegas ljus är tillräckligt starkt för att du ska kunna se det från en plats med artificiellt ljus. Det blir dock svårare att se Vintergatan vid sidan av stjärnan.

  • Använd ett objektiv med stor bildvinkel (ett vidvinkelobjektiv) och ställ kameran på högkant så att du får med både förgrund och stjärnor. Använd stativ och självutlösare för att undvika skakningar och exponera i cirka 30 sekunder.

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK

VISSTE DU ATT

Vega roterar i knappt en miljon kilometer i timmen vid sin ekvator – drygt 600 gånger snabbare än jorden.

Den höga hastigheten har gett stjärnan en oval form och om rotationen var tio procent högre skulle centrifugalkraften riva itu stjärnan.

Du kan också vara med

Om du har fått blodad tand och själv vill ge dig i kast med stjärnskådning kan du nu skaffa det ultimata startpaketet

  • En kraftfull handkikare att gå på upptäcktsfärd i solsystemet med.
  • En guide till stjärnhimlen 2018, så att du vet var du ska titta och när.
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap som förbereder dig för vad du ska hålla utkik efter.

Du kan eventuellt rikta kikaren mot stjärnbilden Svanen, där två stjärnor kolliderar och exploderar i en röd nova omkring år 2022 – ett fenomen du kan se med kikaren från Mitilux.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: