Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronomiskt öga skådar från himlen

För 4 000 år sedan började en döende stjärna utveckla sig från en röd jätte till en liten vid dvärg. I april kan du se resterna av stjärnan – Ringnebulosan – på himlen.

Shutterstock

Om Ringnebulosan

För 4 000 år sedan inleddes en döende stjärnas kamp mot fysikens lagar, och i april kan du se utvecklingen – den så kallade Ringnebulosan – på natthimlen.

Det som en gång var en lysande stjärna, större än solen, är nu en liten vit dvärg omgiven av en ring av rester från stjärnan och dess kringliggande planeter.

Under miljardtals år smälte vätekärnor ihop till helium i stjärnans inre tills den fick slut på bränsle.

Från lysande stjärna till vit dvärg

Då svullnade stjärnan först upp till en röd jätte, pulveriserade allt i sin närhet och skrumpnade därefter ihop till en vit dvärg.

Resterna av stjärnan och de uppslukade planeterna utgör den röda dimman runt den lilla kompakta vita dvärgen som är synlig på natthimlen i slutet av april.

Den framträder som en lysande fläck något söder om stjärnan Vega, och är så pass långt bort att det behövs en kraftfull handkikare om du vill få en glimt av den.

GUIDE FÖR ATT SE RINGNEBULOSAN

Den vita dvärgstjärnan är ensam i mitten av den blå och röda explosionen.

SÅ GÖR DU

  • VAR OCH NÄR?

    Gå ut klockan 02 den 26 april, då månens ljus inte stör sikten. Vid den tiden hittar du Ringnebulosan något österut, en bit söder om stjärnan Vega i den rektangulära stjärnbilden Lyran.

  • SYNLIGHET

    Ringnebulosan är ytterst liten och kräver en kraftfull handkikare samt goda observationsförhållanden. Leta därför upp den på en plats där sikten inte störs av ljusföroreningar i öst.

    Med ett litet teleskop kan du se en liten, rund, lysande ring.Med ett större teleskop avslöjas strukturer i den planetariska nebulosan och även den lilla vita dvärgstjärnan i mitten.

Läs också:

Stjärnor

Hela augusti: Himlens starkaste stjärnor bildar lysande triangel

1 minut
Stjärnor

Blå äggformad stjärna tjuvstartar natten

1 minut
Red giant
Stjärnor

Vad är en röd jätte?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj