Om Ringnebulosan
För 4 000 år sedan inleddes en döende stjärnas kamp mot fysikens lagar, och i oktober kan du se utvecklingen – den så kallade Ringnebulosan – på natthimlen.
Det som en gång var en lysande stjärna, större än solen, är nu en liten vit dvärg omgiven av en ring av rester från stjärnan och dess kringliggande planeter.
Under miljardtals år smälte vätekärnor ihop till helium i stjärnans inre tills den fick slut på bränsle.
Från lysande stjärna till vit dvärg
Då svällde stjärnan först upp till en röd jätte, pulveriserade allt i sin närhet och krympte därefter ihop till en vit dvärg.
Resterna av stjärnan och de uppslukade planeterna utgör den röda dimman runt den lilla kompakta vita dvärgen som är synlig på natthimlen i slutet av oktober.
Den framträder som en lysande fläck något söder om stjärnan Vega, och är så pass långt bort att det behövs en kraftfull handkikare om du vill få en glimt av den.
GUIDE FÖR ATT SE RINGNEBULOSAN

SÅ GÖR DU
VAR OCH NÄR?
Gå ut klockan 00 den 6 oktober, då månens ljus inte stör sikten. Då hittar du Ringnebulosan västerut, något söder om stjärnan Vega i den
rektangulära stjärnbilden Lyran.
SYNLIGHET
Ringnebulosan är ytterst liten och kräver en kraftfull handkikare samt goda observationsförhållanden. Leta därför upp den på en plats där sikten inte störs av ljusföroreningar i väst.
Med ett litet teleskop kan du se en liten, rund, lysande ring. Med ett större teleskop avslöjas strukturer i den planetariska nebulosan och även den lilla vita dvärgstjärnan i mitten.