Läs också

Nebulosor

Svarta nebulosor

Astronomer får skriva om stjärnornas livshistoria

Stjärnor lever inte sina liv som de borde. Observationer ändrar hela tiden astronomernas bild av ett stjärnliv, och nu har ett nytt forskningsresultat gett vind i seglen för en gammal teori om att solen har en försvunnen tvilling.

12 juni 2018 av Martin Bernth

I takt med att våra teleskop blir mer finkänsliga får astronomer allt större insikt i de glödande kloten av gas som lyser upp universum.

Men nya observationer har också avslöjat att alla stjärnor inte lever sitt liv som astronomernas läroböcker föreskriver.

Alla stjärnor föds i par

År 2017 framlade de två astrofysikerna Sarah Sadavoy och Steven Stahler till exempel av radikal hypotes om att alla universums stjärnor föds i par.

Forskarna hade närstuderat stjärnbildningen i dubbelhopen i stjärnbilden Perseus, som befinner sig i stjärnbilden med samma namn.

I hopen upptäckte de många så kallade dubbelstjärnor, där två stjärnor befinner sig i omlopp runt en gemensam gravitationspunkt – och en stor del av dem var helt nyfödda.

När de försökte ställa upp en statisk modell som passade deras fynd, var den enda förklaringen att alla stjärnor i universum föds som dubbelstjärnor, men senare i livet kan åtskiljas av utifrån kommande krafter.

Solen har kanske en hemlig tvilling

Slutsatsen har gett ny vind i seglen för en gammal teori om att vår egen stjärna har en oupptäckt följeslagare, som ligger i omlopp utanför vårt eget solsystem.

Läs mer om solens försvunna tvilling, den mystiska  zombie-stjärnan och astronomernas senaste förbluffande upptäckter i vår stora artikel om stjärnornas förunderliga liv i Illustrerad Vetenskap nummer 11.

Du får digital tillgång till nummer 11 inom en timme om du löser in vårt erbjudande nu:

  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap
  • Digital tillgång till tidigare nummer av tidningen
  • Ett valfritt pris från den här listan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: