Shutterstock
supernova

Amatörastronom har upptäckt ny supernova: Den närmaste på ett årtionde

I galaxen M101, även känd som Vindsnurregalaxen, har en stjärna mött sitt slutliga öde i en av universums våldsammaste explosioner.

En enorm stjärna på flera miljoner ljusårs avstånd har en enorm stjärna har förbrukat allt sitt bränsle.

Den tunga stjärnan har nu inte mer energi att motverka gravitationskraften och resultatet blir en kollaps som omvandlar stjärnan till en stor vätebomb.

Explosionen få stjärnans galax att lysa upp och den enorma energiurladdningen kan nu iakttas från jorden.

Det var en japansk amatörastronom som den 19 maj i år upptäckte supernovan i galaxen M101, även känd som Vindsnurregalaxen.

Vindsnurregalaxen befinner sig 21 miljoner ljusår härifrån och den nyupptäckta supernovan är därmed den som varit närmast belägen jorden på ett årtionde.

Men även om supernovan, kallad 2023ixf, befinner sig nära oss på en astronomisk skala, så är den ändå så långt bort att dess förödande effekt inte känns av på jorden.

Nya data från rymdobservatoriet, Chandra X-Ray Observatory, visar nämligen att en supernova måste befinna sig maximalt 160 ljusår härifrån för att orsaka skada på vårt solsystem.

Den nya supernovan ser ut som en ljusglimt i Vindsnurregalaxen, som är lokaliserad vid "styret" på Karlavagnen i stjärnbilden Stora björnen.

Det går tyvärr inte att se supernovan med blotta ögat, för det sällsynta fenomenet syns bara om man har ett teleskop.

Astronomer uppskattar att supernovan kommer att vara synlig under de närmaste månaderna.