Amatör fotograferar det första ljuset från en supernova

En serie bilder från en amatörastronom har fångat ett spektakulärt astronomiskt fenomen för första gången någonsin: Det första ljuset från en supernova.

Supernova
© NASA

Victor Buso – en 58-årig argentinsk låssmed – testade sin nya kamera den 20 september 2016 genom att ta en rad bilder av galaxen NGC 613 genom ett teleskop.

De första bilderna han tog visade galaxen som den normalt ser ut. Men plötsligt dök det upp en kraftigt lysande fläck i bildserien.

Som den första någonsin hade Victor Buso lyckats med att fånga det första ljuset från en exploderande stjärna – en så kallad supernova.

Supernova

Victor Busos bilder sammansatt till en intervallfilm. Supernovan ser ut som en svart fläck som dyker upp under galaxen.

© Víctor Buso och Gastón Folatelli

Ljus avslöjar stjärnans liv

Låssmeden kontaktade genast det argentinska astrofysiska institutet, som skickade information vidare till större astronomiska organisationer.

Inom kort tid pekade flera stora teleskop – bland annat Lick-teleskopet i Kalifornien och Keck-teleskopet på Hawaii – mot den lysande fläcken. Och nu har de observationer astronomerna gjorde publicerats i Nature.

Supernova

Galaxen NGC 613 och supernovan, som har fått namnet SN2016gkg, fångad av Keck-teleskopet.

© C. Kilpatrick (UC Santa Cruz) och Carnegie Institution for Science, Las Campanas Observatory, Chile

Det första ljuset från en supernova är späckad med information om stjärnan och dess liv.

Astronomer har till exempel räknat ut att stjärnan hade en massa som var 20 gånger solens, men att den hade reducerats till fem solmassor i explosionsögonblicket. Sannolikt därför att en annan stjärna stal materia från den.