stjärnor i olika färger

Stjärnor blinkar i en mängd färger

Stjärnor är massiva, lysande himlakroppar av plasma som kan ses på natthimlen med blotta ögat. Vissa stjärnor lyser rött eller gult, medan andra stjärnor lyser blått eller vitt. Skillnaden i stjärnornas färg beror på värmen vid deras yta. De kallaste stjärnorna lyser till exempel rött. Stjärnor blinkar också ofta när vi tittar på dem från jorden. Stjärnor blinkar på grund av vår atmosfär. Ljuset från stjärnorna färdas genom många lager av kall och varm luft i vår atmosfär, och dessa lager kan böja stjärnornas ljus. Stjärnor närmare horisonten tenderar att blinka mest eftersom det innebär att deras ljus måste passera större mängd atmosfär. Utforska vårt arkiv och lär dig mer om stjärnorna på himlen.

Vad är stjärnor?

Stjärnor består främst av väte och helium, och de föds i moln av damm och gas. En stjärna uppstår när det finns en större gravitation än vanligtvis i molnet, vilket gradvis ökar ämnenas densitet.

Den högre densiteten resulterar också i högre temperaturer och högre tryck. Vid någon tidpunkt kommer processen att skapa så pass höga temperaturer att det leder till en reaktion i atomkärnan, så kallad fusion. Detta innebär att grundämnen smälter ihop och blir tyngre.
Fusionen skapar värmeenergi och processen fortsätter till dess att den når grundämnet järn. Järn tar mer energi än vad det ger, och därför kommer stjärnan börja förlora sin energi och inleda den sista delen av sitt liv.

Vad som händer med stjärnan sedan beror sedan på dess storlek.

Tunga stjärnor

En tung stjärna kommer att utvecklas till den största typen av stjärnor i universum, en röd superjätte.

Stjärnan blir mer kompakt i dess mitt på grund av järnet och det skapar en enorm dragningskraft, vilket så småningom innebär att stjärnan exploderar i en supernova eller blir ett svart hål.

Om stjärnan blir en supernova kommer den att explodera i bitar och bara lämna kvar kärnan i form av en liten neutronstjärna.

Om stjärnan blir ett svart hål kommer stjärnan att pressas ihop så pass mycket att dess gravitation inte släpper iväg något – inte ens ljus, och det är därför denna variant kallas för ett svart hål.

Lätta stjärnor

En lätt stjärna stoppar inte fusionsprocessen med järn utan kan fortsätta tills den når kol.

I detta skede kommer kolet att samlas i mitten av stjärnan, medan resten av stjärnans gaser kastas ut i rymden där de kan bilda nebulosor och nya stjärnor.

Stjärnan är nu en vit dvärg och efter miljardtals år kommer den att brinna ut helt och bli en svart dvärg.

Hur många stjärnor finns det?

Det finns oändligt många stjärnor i universum, och astronomer kan inte ge svar på exakt hur många stjärnor som lyser upp i rymdens mörker.

Det är till och med svårt att beräkna hur många stjärnor det finns i Vintergatan. Detta beror delvis på att många små stjärnor, så kallade röda dvärgar, lyser mycket svagt. Astronomer uppskattar dock att det finns mellan 100-400 miljarder stjärnor i Vintergatan.

hur många stjärnor finns det

© Shutterstock

Stjärnbilder är himlens vägvisare

Stjärnor har historiskt sett varit viktiga vid navigering och hjälpt både sjöfarare och de som färdas på land.

Stjärnbilder är grupper av stjärnor inom ett definierat område som har haft stor betydelse i den grekiska och romerska antiken, till exempel för navigering. Stjärnbilderna gjorde det enkelt att hitta de stjärnor som kunde användas för att visa position och riktning.

Stjärnbilderna användes också som kalender eftersom de ändrar position på himlen beroende på årstid. Detta beror på jordens rotation kring sin egen axel och jordens resa runt solen.

Exempel på stjärnbild

© Shutterstock