Planeten Venus
Planeten Venus kallas ibland för jordens systerplanet, men likheten gäller endast planeternas storlek och massa. På Venus yta är det varmt som i en tryckkokare.
Nu kan forskare ha upptäckt spår av liv på den glödheta planeten. I Venus moln har de hittat gasarten fosfin som här på jorden produceras av mikrober.
Gasarten kan antingen vara spår av liv eller resterna av en kemisk process som vi ännu inte känner till, förklarar forskarna bakom studien, som nu publicerats i tidskriften Nature.
"När vi såg det första tecknet på fosfin runt Venus fick vi en chock", säger Jane Greaves, professor i astronomi, en av huvudförfattarna bakom publiceringen.
Upptäckten är baserad på observationer gjorda med James Clerk Maxwell-teleskopet och ALMA-teleskopet.
Venus molnskikt ligger på mellan 50 och 80 kilometers höjd och består primärt av svaveldioxid och svavelsyra, men under molnen är Venus en stenplanet och har en fast yta precis som jorden. Venus yttemperatur är i genomsnitt 460 grader och det gör planeten till solsystemets varmaste planet.
Atmosfären på Venus
Värmen kommer från solen och hålls kvar på planeten av en väldigt tjock atmosfär. Atmosfären på Venus består till 96 procent av koldioxid och därför har Venus en mycket hög växthuseffekt.
Venus har ingen måne. Däremot finns där mer än 1 000 vulkaner med en diameter på drygt 20 kilometer. En av jordens största vulkaner, Mauna Loa, har jämförelsevis en diameter på blott tre till fem kilometer.
På Venus är trycket lika högt som på havets botten
Venus tjocka atmosfär betyder att trycket på planetens yta är 92 gånger högre än på jordens yta. Det motsvarar det tryck man finner 900 meter under havsytan på jorden.
Överst i Venus atmosfär ligger ett lager av svavelsyramoln som omger planeten och gör det omöjligt att se ytan utan radar.
Varför roterar Venus så långsamt?
Venus är den enda planeten i solsystemet vars dygn är längre än dess år. Ett dygn på Venus, det vill säga den tid det tar för Venus att vrida sig runt sin egen axel, motsvarar 243 dygn på jorden. Ett år på Venus, det vill säga den tid det tar för Venus att kretsa en gång runt solen, motsvarar 225 dygn på jorden.
Som om inte det räcker roterar Venus "baklänges" när den rör sig runt sin egen axel i motsatt riktning av rörelsen runt solen.