Tre planeter möts

På måndag får du en unik möjlighet att se en sällsynt astronomisk händelse. Tre av solsystemets planeter visar sig på himlen samtidigt.

© NASA/Montage

På måndag har du möjlighet att se en spektakulär astronomisk syn.

De tre planeterna Merkurius, Venus och Uranus syns samtidigt på natthimlen.

Mötet uppstår på grund av att planeterna kretsar runt solen i olika hastigheter och därför med jämna mellanrum hinner ikapp varandra.

Lågt vid horisonten hittar du stenplaneten Venus som nästan är helt upplyst. Lite mer upp till höger hittar du solsystemets minsta planet, Merkurius. Den är bara upplyst till 25 procent, så med hjälp av en kikare kan du se en fin fas av planeten.

Överst hittar du den näst yttersta planeten, Uranus.

Gör så här

  • I slutet av skymningen, en timme efter solnedgången, kan du hitta Venus, Merkurius och månen. Blicka ut lågt över horisonten mot väster. Din sikt behöver vara fri i den riktningen.
  • Med hjälp av en kikare kan du se Merkurius fas, den ljusstarka Venus samt månen. Stötta gärna kikaren mot ett träd samtidigt så är det lättare att få en tydlig bild.
  • Med hjälp av ett teleskop kan du se den vackra blå isplaneten Uranus som befinner sig 2 989 780 751 kilometer från jorden. Ett litet teleskop räcker, men med ett större teleskop är det lättare att se Uranus fina blå färg.