Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

solar system_solar system theme
Universum - Solsystemet

Solsystemet: Tyngdkraften har makten

Visste du att solsystemet är 4,6 miljarder år gammalt? Och att det endast är ett av miljoner solsystem? Läs fler fakta om solsystemet här på sidan.

Solsystemet

Vårt solsystem består av solen, de åtta planeterna som kretsar runt den, och tusentals månar, dvärgplaneter och kometer.

Solsystemet skapades för 4,6 miljarder år sedan. Då föddes solen som stjärna i universum och runt den nyfödda solen roterade en skiva av gas och damm. Materialet i molnet drog sig samman i större och större klumpar och blev till de åtta planeterna i solsystemet.

Två slags planeter i solsystemet

Planeterna i solsystemet delas upp i de inre planeterna Merkurius, Venus, jorden och Mars, samt de yttre planeterna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. De inre planeterna består av sten precis som jorden medan de yttre planeterna består av gas och inte har någon fast yta.

Asteroider delar solsystemet i två delar

Mellan de inre och de yttre planeterna ligger asteroidbältet som också kretsar runt solen. Asteroider är stenar som kan ha alla möjliga storlekar allt från ett sandkorn upp till dvärgplanetstorlek.

Kometer flockas i Kuiperbältet

Runt solsystemet finns ett bälte av kometer, som är klumpar av damm och is som blev över när planeterna skapades. Det kallas Kuiperbältet. Ibland kastas en komet in i det inre delen av solsystemet och när den kommer nära solen börjar den smälta. Därför får kometen en svans som vi kan se från jorden.

Tyngdkraften har makten i solsystemet

Det är tyngdkraften som styr alla rörelser i solsystemet. Solen är mycket större än alla planeterna tillsammans och dess tyngdkraft håller fast dem i sina banor runt den. På samma sätt håller jordens tyngdkraft fast månen i sin bana runt jorden.

Bara ett av miljoner solsystem

Det finns många andra solsystem än vårt i universum. 1995 upptäckte astronomer den första planeten som kretsade runt en annan stjärna än solen. Sedan dess har man upptäckt mer än tusen planeter utanför vårt solsystem, så kallade exoplaneter, och astronomerna menar att det finns många fler därute.

Läs också:

Solsystemet

Venus: Solsystemets varmaste planet

6 minuter
Solar eclipse at Iapetus
Solförmörkelse

Solförmörkelse: Syns solförmörkelser från andra planeter?

0 minuter
Jupiter_solar system theme
Solsystemet

Jupiter: Solsystemets jätte

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj