Se video: Solförmörkelsens ABC

Vad händer egentligen under en solförmörkelse? Och varför är en total solförmörkelse så sällsynt? Den här videon ger dig svar.

Solformørkelse set fra SDO

Videon ovan visar hur samspelet mellan jordens och månens banor med ett till två års mellanrum medför att en total solförmörkelse uppstår ett ställe på jordklotet.

Samtidigt ger animationen svar på varför och hur det kan vara att månens skugga gör solen svart.

I videon får du bland annat illustrerat svaren på följande frågor

Hur uppstår en total solförmörkelse? Svar: När Månen placerar sig precis mellan jorden och solen och skuggar solen helt.

Varför upplever inte solförmörkelse varje gång månen genomför sin omloppsbana runt jorden och placerar sig mellan planeten och solen? Svar: Varje år är det i princip 13 chanser för en solförmörkelse, men månens bana runt jorden lutar med 5 grader, och därför skuggar månen inte solen varje gång som månen befinner sig mellan jorden och solen.

Varför medför månens lutande bana att det endast är två chanser för total solförmörkelse per år? Svar: Det är bara två positioner i månens lutade bana där månen kan placera sig mellan jorden och solen.

Varför är chanserna rätt små för en total solförmörkelse? Svar: I praktiken placerar månen sig endast i en av dessa två positioner med ett till två års mellanrum.

Hur rör sig månens skugga över jorden vid en total solförmörkelse? Svar: Totala solförmörkelser täcker en 16 000 kilometer lång och 160 kilometer bred bana på Jorden.

Klicka på videon överst på sidan för att se den.

Se mer: Solförmörkelse sedd från rymden

I detta videoklipp kan du se hur en solförmörkelse ser ut i verkligheten.

Solförmörkelsen är partiell - delvis - och filmad från NASA:s SDO-laboratorium.