Varning: Var försiktig när du fotograferar solen

När du fotograferar solförmörkelsen måste du vara försiktig, för solens strålar kan ödelägga dina ögon och skada kamerans sensor. Lösningen är ett solfilter. Här kan du se hur du tillverkar ett själv.

Test af solfilter

När du fotograferar direkt mot solen kan det skada sensorn i din kamera. Det finns speciella gråfilter som du kan sätta på din kamera och som dämpar ljuset. Om du fotograferar med din mobiltelefon kan du göra ett filter själv. Använd speciell solfilterfolie som man kan köpa i fotobutiker.

Tillverka ditt eget solfilter

    1. Klipp en remsa av papp som kan nå två gånger runt ditt objektiv.
    1. Limma ihop remsan till en ring, så att den sitter år när du trär på den över objektivet.
    1. Klipp två cirklar av papp som är lite större än ringen, och skär hål i dem så att det kan limmas fast ett stycke folie av solfilter emellan dem.
    1. Ringen och cirkeln limmas ihop. Se till att det sitter ordentligt fast, och vips - du har ett mycket effektivt solfilter.

Var kreativ med motivet

Om du använder kameran i din mobiltelefon får du också förbereda dig på att det kan vara svårt att få en bra bild av själva solförmörkelsen. De flesta smartphones har en liten lins med en bred vinkel, så det är inte möjligt att ta en skarp närbild av solen.

Om du gärna ta bilder med din mobiltelefon så försök istället att tänka kreativt. Det speciella ljuset under en solförmörkelse kan inspirera till andra motiv än själva solen.