Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Följ med på äventyr i Anderna

Ta på vandringskängorna och följ med Illustrerad Vetenskap till Chile. Vi ska gå genom ett av landets vackraste nationalparker, se brusande vattenfall och åka forsränning på Rio Trancura. Men höjdpunkten inträffar när vi får se årets enda totala solförmörkelse från toppen av en snöklädd, aktiv vulkan.

Chile Travel

Vår expedition börjar i Chiles pulserande huvudstad – Santiago de Chile.

Därifrån kör vi söderut till staden Santa Cruz där spänningen befinner sig precis nedanför våra fötter. På ett lokalt museum återupplever vi gruvkatastrofen som för tio år sedan fångade 33 chilenska gruvarbetare hundratals meter under marken.

Gruvarbetarna var inlåsta i mörker i 69 dygn innan de räddades med hjälp av en specialbyggd räddningskapsel.

På museet ger denna kapsel, detaljerade beskrivningar och gruvarbetarnas egna berättelser en unik inblick i det klaustrofobiska dramat.

Följ med på en adrenalinfylld forsränning

© Shutterstock

Alla hotellrum - förutom våra - är bokade sedan länge!

Alla rum i området där den totala solförmörkelsen inträffar är utsålda sedan länge, men vår egen resebyrå - Bonnier Expeditions - har lyckats reservera ett splitternytt hotell i den vackra staden Pucón i Chile. Det har gjort det möjligt att arrangera en unik expedition för Illustrerad Vetenskaps läsare.

På resan kan du släppa loss din inre äventyrare och:

  • Åka på en tio kilometers brusande forsränning på floden Rio Trancura
  • Bestiga den 2 360 meter höga slocknade vulkanen Quetrupillan och se solförmörkelsen från toppen
  • Återuppleva dramatiken från gruvkatastrofen i Colchagua där 33 män begravdes levande i 69 dagar
  • Vandra till toppen av den aktiva vulkanen Villarrica, som har en höjd på 2 847 meter.
  • Resa med gott samvete för klimatet. Alla resenärer bidrar till byggandet av ett vattenkraftverk i San Clemente, 500 kilometer söder om Santiago de Chile!

Nästa stopp på resan är vattenfallen Saltos del Laja, där floden Laja störtar 35 meter rakt ned från en klippa.

Men det är bara en försmak på alla naturupplevelser som väntar när vi kommer fram till staden Pucon i bergen; porten till Patagonien.

I Pucon har vi ett eget, alldeles nybyggt, hotell som är den perfekta utgångspunkten för alla äventyr i det vackra naturområdet vid foten av Anderna.

Här kan du följa med på en heldags vandringstur i naturparken Huerquehue – en perfekt kombination av majestätisk skog och karga vulkanlandskap.

Du kan också följa med på en forsränning på Rio Trancura. Det iskalla smältvattnet för oss nedför en tio kilometer lång naturlig vattenrutschbana.

Se Geminiderna ta himlen i besittning med 100 stjärnfall i timmen

Geminiderna åskiljer sig mycket från andra meteorskurar som träffar oss. För varje år blir den starkare. Meteorer uppstår vanligtvis av stoft från kometsvansar, men Geminiderna stammar från en asteroid som inte har någon lång svans av stoft och is efter sig.

© Göran Strand

Väl framme kan du spendera kvällen under det södra halvklotets stjärnbeströdda himlavalv.

Vi här i Europa ser bort från Vintergatan, men i Chile ser man rakt in mot centrum av vår galax och miljontals stjärnor lyser upp den kolsvarta natthimlen.

Just de dagar då vi befinner oss i Pucon passerar meteorsvärmen Geminiderna. Det ger oss chansen att få se mer än 100 stjärnfall i timmen.

Upplev den fantastiska utsikten från toppen

Färden till vulkanen Villarricas topp är lång, men utsikten från toppen är mödan värd.

© Shutterstock

Du bestämmer själv om du vill se solförmörkelsen från hotellets takterrass med en drink i handen eller om du ska uppleva fenomenet från naturens vackraste utsiktsplats: En äkta vulkan.

Quetrupillan är namnet på en slocknad vulkan som går att nå på några timmars vandring. Från toppen på 2 360 meters höjd kan vi nästan garantera fri sikt under solförmörkelsen.

Om du vill vara med om ännu mer äventyrliga vandringar ska du gå upp tidigt och följa med till toppen av den aktive vulkanen Villarrica.

Från kraterkanten, 2 847 meter över havet, är utsikten över Pucon och Anderna enastående och obeskrivligt vacker. Turen till toppen är lång, men belöningen är ett minne för livet.

Öppna porten till Patagonien med gott samvete när det gäller koldioxidutläpp

Som deltagare stöttar du automatiskt utbyggnaden av ett vattenkraftverk i San Clemente 500 kilometer söder om Santiago de Chile.

Det gör att de lokala bönderna inte längre behöver använda dieselgeneratorer utan istället kan få miljövänlig el från vattenkraft.

Det färdiga vattenkraftverket kommer att minska de årliga utsläppen med omkring 10 000 ton koldioxid i många år framöver.

Vattenkraftprojektet Mariposas Hydroelectric Project i San Clemente ligger 500 kilometer söder om Santiago. I glesbefolkade områden används ofta dieselgeneratorer för att producera el, men detta projekt har som mål att förse lokala bönder med miljövänlig el från ett nytt lokalt vattenkraftverk.

© Global Climate Institute

Tanken bakom att klimatkompensation är att vårt ekonomiska bidrag till utvidgningen av vattenkraften kan förhindra utsläpp av en mängd koldioxid som motsvarar den mängd vi släpper ut under expeditionen.

Vi uppskattar att varje deltagare släpper ut 4 000 kilo koldioxid. Det vill säga: 3 800 kilo för flygresan från och till Europa, 100 kilo från inrikesflygningen och 100 kilo från lokal transport i bussar.

Koldioxidkompensationen innebär inte att expeditionen inte lämnar något koldioxidavtryck.

Men när vi väljer att stödja projektet Mariposas Hydroelectric Project i samband med solförmörkelseresan 2020 är det för att det kommer att minska koldioxidutsläppen under många år framöver.

Läs också:

Solförmörkelse

Upplev en solförmörkelse på första parkett

6 minuter
Solformørkelse
Solförmörkelse

6 saker du inte visste om solförmörkelser

3 minuter
Bli expert på solförmörkelser
Solförmörkelse

Bli expert på solförmörkelser - på bara 4 minuter

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj