Solförmörkelse 2015: Rapport från Nordatlanten

Illustrerad Vetenskaps utsända har gått ombord på fartyget MF Norröna som seglar solförmörkelseentusiaster från tio länder till Färöarna där de ska uppleva den totala solförmörkelsen 20 mars.

Eclipse på færøerne - 9.10

"Ostadigt väder, men stor, stor upplevelse"

20 mars 2015

Det blev det ostadiga färöiska vädret som styrde över solförmörkelsen över Tórshavn. Och molnen bestämde sig för att skymma solen och månen ordentligt under den totala solförmörkelsen.

Mörkret kom och lade sig som en tung filt över Tórshavn. Det mest fascinerande var att mörkret till slut kom så snabbt och släckte allt ljus. I två minuter sänkte sig mörkret över Tórshavn innan ljuset tändes igen.

Så här 10.07 lokal tid är det fortfarande partiell solförmörkelse och de flesta molnen har blåst bort, och man kan se månens skiva fortfarande skymma en tredjedel av solen.

Det var ett lotteri att satsa på klart väder över Tórshavn. Ändå slår det det mesta man kan uppleva.

På alla höjder runt Tórshavn stod människor tätt och blickade mot sydväst för att beskåda solförmörkelsen. Nu skålas det i champagne – en internationell ritual vid solförmörkelse. Och strax sätter en stor stadsfest igång i hela den gamla delen av Tórshavn, som är utsmyckad och avstängd för bilar. Sent i kväll kulminerar festen med en gigantisk ringdans.

"Solförmörkelse väcker starka känslor"

18 mars 2015

Svart sol för nionde gången

Gåshuden täcker kroppen på ett ögonblick. Det totala mörkret är skrammande. Och när ljuset återvänder bubblar euforin genom i kroppen.

Dr. Kate Russo från Queens University i Belfast, Nordirland, är övertygad om att solförmörkelser är en av de starkaste känslomässiga händelser man kan uppleva.

Dr. Russo, 42, är psykolog och "eclipse chaser" - "solförmörkelsejägare". Hon är på Färöarna för att uppleva sin nionde förmörkelse – den första var i Frankrike 1999.

  • En delvis och en total solförmörkelse går inte att jämföra, säger Kate Russo. - En delvis solförmörkelse är helt klart fantastisk. Men det är en intellektuell upplevelse. Det är fascinerande att se månen glida in framför solen. Det är lärorikt och ger en god uppfattning om hur objekt rör sig runt i världsrymden.

  • En total solförmörkelse däremot är en intensivt känslomässig upplevelse. Ljuset ändrar färg. Mörkret smyger sig in. Något är inte som det ska. Så ser man den lysande ringen. Och när ljuset återvänder är man helt begeistrad, säger Kate Russo.

Såld efter första solförmörkelsen

Kate Hudson hade solförmörkelse på sin lista över saker hon ville uppleva en gång i livet. När hon hade upplevt den första var hon helt såld. Hon blev en "eclipse chaser".

  • Man måste ha upplevt en total solförmörkelse för att förstå hur stort det är. En solförmörkelse är en känslomässig bergochdalbana som man vill åka igen. Så det blir en passion att studera kartor med kommande solförmörkelser och planera resor till jordens alla hörn.

Som psykolog har Kate Russo blick för vilka personligheter som blir "eclipse chasers".

-Det är typiskt äventyrliga och drivna människor. De tycker om att resa och är naturintresserade. Och så har de ofta läst en hel del science fiction.

  • Alla blir naturligtvis inte lika gripna av en solförmörkelse att det blir en passion som för mig. Min man följer med mig på sådana här resor, och han tycker det är fantastiskt men inte i lika hög grad som jag. Han kallar sig själv en "eclipse chaser chaser", säger Kate Russo med ett leende.

Färöarna invaderas av eclipse chasers

Just nu är det lätt att få syn på eclipse chasers i Torshamn. De känns igen på sina souvenir-t-shirtar från tidigare händelser, och det är en rätt internationell grupp. De kommer från Australien, Japan, Kina, Argentina, Mexiko, USA och större delen av Europa.

8000 turister har kommit till Färöarna för att uppleva solförmörkelsen. Alla hotell är fullbokade, och många privatpersoner hyr ut sina hem. 11 kryssningsfartyg kommer följa solförmörkelsen i havet runt Färöarna och 20 flygplan - inklusive Illustrerad Vetenskaps – kommer befinna sig i luftrummet högt över molnen.

Vädret är den stora osäkerhetsfaktorn, och just nu är alla nervöst förväntningsfulla. Vädret är lynnigt, och kan skifta från fjord till fjord på öarna. Hoppet är att et bälte med kall och klar luft kommer ner över Färöarna, men chanserna är små.

En sak är dock säker: Ett totalt mörker kommer lägga sig över öarna i två minuter fredag den 20 mars kl. 9:40.

Nedräkning till solförmörkelsen

16 mars 2015 Söndag var en strålande solig dag i Nordsjön. 850 passagerare på en särskild solförmörkelsekryssning med det färöiska passagerarfartyget MF Norröna använde dagen till att förbereda sig på den totala solförmörkelsen den 20 mars. Så även Illustrerad Vetenskaps utsända.

På fredag rapporterar Illustrerad Vetenskap från århundradets största astronomiska händelse i Norden på land, till sjöss och i luften.

Var rädd om kameran

Att täcka kameran med ett särskilt filter är ett måste för alla som vill ta bilder av en hel eller delvis solförmörkelse. Annars kan solens strålar helt enkelt bränna sönder kamerans sensor.

Filtret tillverkar man själv av en särskild film som man kan t.ex. kan köpa i fotobutiker. Det medföljer en vägledning, och det krävs bara lite fingerfärdighet, tålamod, en sax, kartong och tejp att få ihop ett filter.

Därefter bör man testa det för att hitta fram till rätt belysning och så vidare, och öva i allmänhet. Både fokusering och exponering bör ske manuellt. Gör 5-6 exponeringar med en bländares mellanrum för varje bild. Bäst resultat uppnår man med ett teleobjektiv mellan 400 och 800 mm.

Minst 3000 gäster

Färöarna väntar minst 3000 besökare till solförmörkelsen, och ombord MF Norröna är det mer än 10 nationaliteter från bland annat Tyskland, Danmark, Argentina, Japan, Kanada och Sverige.