Total solförmörkelse skapar hotellkaos
Total solförmörkelse

Hotell belägna i ett brett bälte över USA rapporterar om att allt är utsålt i samband med den totala solförmörkelsen i augusti.

© Shutterstock / Atomazul

Solförmörkelse skapar kaos i USA

I sommar inträffar en total solförmörkelse i USA och redan nu förutspår myndigheterna att det kommer att bli kaos när miljontals människor reser dit för att se naturens mest spektakulära show.

24 maj 2017 av Ebbe Rasch

Den 21 augusti glider månen in framför solen och förvandlar dag till natt i några minuter.

Skuggan vandrar tvärs över USA, men det är enbart i ett 100 kilometer brett bälte tvärs över landet som solförmörkelsen är total.

Där kommer man att slåss om utrymmet.

Katastrofberedskap har utlysts

I själva bältet, där solförmörkelsen inträffar, bor cirka tolv miljoner människor.

Ytterligare 25 miljoner bor inom en timmes bilfärd och 200 miljoner kan nå dit med bil inom en dag.

Ett okänt antal människor kommer att ta chansen och resa dit för att få uppleva förmörkelsen och därför varnar nu det amerikanska transportdepartementet om risk för trafikkaos som annars bara uppstår när en naturkatastrof inträffar.

Departementet har därför uppmanat lokala myndigheter att exempelvis kalla in extra personal för att reglera trafiken och skjuta upp vägarbeten som kan skapa trafikstockningar.

Inte en enda ledig säng kvar

För att inte behöva uppleva det unika astronomiska fenomenet från en bilkö har många planerat att resa till den förmörkade zonen redan dagen innan och det har skapat en stor press på hotell och campingplatser.

Många anläggningar har redan rapporterat om helt utsålt och i takt med ökande efterfrågan har priserna skjutit i höjden till osannolika nivåer.

Här på redaktionen bokade vi redan för två år sedan hotellrum, experter, ett helt Planetarium och en härlig resort inför vår läsarresa till solförmörkelsen i augusti.

Men vi börjar också få ont om platser och har bara tolv kvar i nuläget.

>> Läs mer om sista chansen för Eclipse 2017-resan här

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: