Solceller solformørkelse

Solförmörkelse sätter Europas energiförsörjning på prov

När månen under solförmörkelsen den 20 mars skuggar för solen i Europa, kan det skapa problem för elnätet som i flera timmar tvingas klara sig utan ström från solcellsanläggningar.

16 mars 2015 av Julie Hjerl Hansen

På förmiddagen den 20 mars kommer en solförmörkelse kunna upplevas från Grönland till Turkiet. Medan astronomiintresserade ser fram emot att uppleva det fascinerande himlafenomenet, väntar energisektorn spänt.

I timmarna då månen skuggar för solen kommer Europas solcellsanläggningar nämligen av uppenbara orsaker vara ur spel och det kan skapa problem på elnätet.

Månen stjäl solljuset under en solförmörkelse

Solenergi utgör i dag tre procent av Europas energiförsörjning. Det låter inte som så mycket. Men under solförmörkelsen den 20 mars blir Europa under två timmar tvungna att undvara 35?000 megawatt från solenergi.

I jämförelse kan ett genomsnittligt amerikanskt kolkraftverk producera 600 megawatt.

Energisektorn har förberett sig på solförmörkelse i månader

Förra gången en så omfattande solförmörkelse inträffade i Europa, 1999, utgjorde solenergi en långt mindre del av Europas energiförsörjning. Solförmörkelsen den 20 mars blir därför en ordentlig prövning för elnätet.

Energisektorn har lagt de senaste månaderna på att förbereda sig på en solförmörkelse. De europeiska elnätsoperatörerna har noga undersökt risken och koordinerat en insats för att ersätta den saknade strömmen från solcellsanläggningarna med andra energikällor och hoppas att på så sätt undvika strömavbrott.

Läs mer om hur solutbrott kan förlama elnätet

En solförmörkelse kan sätta elnätet på prov eftersom solens energirika strålar blockeras av månen. Solens våldsamma väder kan emellertid skapa långt större problem för energiförsörjningen och helt förlama elnätet:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: