Solförmörkelse John Valentin och Anette

”Nu kommer solen tilbaka – wow, så vackert!”

I dag såg 50 personer den totala solförmörkelsen från en Boeing 737 högt över molntäcket. En enastående upplevelse enligt en av deltagarna som hade hunnit få tag i en biljett till Illustrerad Vetenskaps solförmörkelseresa, innan den var utsåld i januari.

20 mars 2015 av Julie Hjerl Hansen

Klockan 04:15 ringer väckarklockan hos John Valentin och hans fru, Anette Andersen från Århus, Danmark, som med anledning av dagen har övernattat i Köpenhamn. Paret gick tidigt upp för att hinna till flygplatsen och gå ombord på den Boeing 737, som Illustrerad Vetenskap har chartrat för att flyga över Färöarna och få fri utsikt över den totala solförmörkelsen.

”Det är första gången vi ska se en total solförmörkelse från ett flygplan. Vi är mycket spända, så nu hoppas vi bara att de har putsat fönstren ordentligt", säger John Valentin Mikkelsen med ett leende i Köpenhamns flygplats Kastrups avgångshall.

Paret såg sin första total solförmörkelse i München 1999, och har sedan dess rest världen runt för att återuppleva naturfenomenet.

”Om man aldrig har sett en total solförmörkelse är det svårt att förklara hur man kan bli så biten, men det är en helt fantastisk upplevelse, och ingen solförmörkelse liknar en annan", säger John Valentin Mikkelsen.

Planet lyfter i lätt dimma

Klockan 08:26 lättar flygplanet och skjuter upp genom de täta molnen över Köpenhamn. Från kl. 10:15 har passagerarna fri utsikt över månens skiva som gradvist rör sig in framför solen.

”Nu har nedräkningen börjat. Jag har fjärilar i magen”, säger John Valentin Mikkelsen.

Fri utsikt över den totala solförmörkelsen högt ovan molnen

Klockan 10.32 är det bara en tunn båge kvar av solen. Mörkret börjar sänka sig och flygplanet svänger skarpt babord för att säkra bästa möjliga utsikt över solförmörkelsen.

John Valentin Mikkelsen och Anette Andersen sitter klistrade vid fönstret. Solen speglar sig gyllene i molnen under flygplanet, innan mörkret faller och solförmörkelsen blir total. Paret har fri utsikt över solens korona, som omger den mörka månskivan som en gloria, innan solen börjar återvända.

”Nu kommer solen tillbaka, wow, vad vackert det var”, utbryter Anette Andersen.

”Fenomenalt! Det var så vackert det kan bli. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det var ju helt molnfritt, så att vi kunde se alltihop”, säger John Valentin Mikkelsen.

Paret har redan börjat planera nästa resa till en total solförmörkelse och räknar med att åka till USA 2017.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: