Shutterstock

GALLERI: Solen försvann över Chile

Den totala solförmörkelsen svepte in Chile och Argentina i beckmörker tisdagen den 2 juli klockan 22.39 svensk tid. Tusentals turister hade rest till La Silla-observatoriet. Högt belägna över den nästan alltid molnfria Atacamaöknen höll de andan i två underbart vackra minuter.

Det inträffar bara vart 360:e år på en given plats på jorden.

Den här tisdagkvällen kunde vi nordbor fröjdas över himlakropparnas dans i en smal strimma över Argentina och Chile, då månen gled in och blockerade solens ljus totalt.

Njut av den totala solförmörkelsen

Europeiska sydobservatoriet (ESO), som driver La Silla, bjöd med anledning av observatoriets 50-årsjubileum in en exklusiv skara på plats för sitt livs solförmörkelse i den teleskopspäckade öknen.

Teleskopen vid La Silla hjälpte bland annat till att fånga den första bilden av ett svart hål och avslöja den jordliknande exoplaneten Proxima b.

Häng med här och se när månen och solen möts på himlavalvet.

Observatorium säkrar sikten

Sikten från bergstoppen med La Sillas teleskopkupoler är eminent. La Silla ligger i världens torraste öken, Atacama, där molntäcket normalt är supertunt eller icke-existerande. Öknen kan stoltsera med 300 molnfria nätter om året.

Sebastian Relster/Ebbe Rasch

Kameror stod redo

Det var inte lång tid kvar. Linsen väntade på att ett fullständigt förutsägbart och ändå ofattbart scenario skulle äga rum på himlen. Två och en halv timme: Så lång tid skulle det ta månen att passera solen. Den totala solförmörkelsen skulle däremot bara ta två minuter. Och så var det dags. 3, 2, 1...

ESO

Månen banade väg

Jordens måne arbetade sig fram över himlen. Oförtrutet. Den försökte ihärdigt stjäla solens strålkastare.

ESO

Diamantringen

Og i et ganske kort øjeblik lykkedes det Månen at overtage. Det lykkedes den at vende rundt på dag og nat, og beskuerne så en glødende, sort sol i form af en total solformørkelse - en såkaldt "total eclipse".

Solformørkelser er altid forskellige. Her på billedet ses "diamantringen". Den lysende perle allernederst i solformørkelsen er diamanten, mens resten udgør ringen.

ESO

Allting har en ände

Men redan efter ett par sekunder tog solen över igen. Och gästerna på La Silla-observatoriet kunde dra efter andan – mycket väl medvetna om att en liknande solförmörkelse återkommer till denna plats först om 360 år.

ESO

Total solförmörkelse är en kosmisk lyckoträff

De begeistrade solförmörkelsejägarna i Atacamaöknen kunde njuta av den totala utsuddningen av solen tack vare en kosmisk lyckoträff.

En total solförmörkelse uppstår när månen placerar sig precis mellan jorden och solen och täcker för hela solskivan.

Att månen kan blockera solen beror på det osannolika samanträffande att solen är cirka 400 gånger större än månen och samtidigt befinner sig cirka 400 gånger längre bort från jorden.

Det innebär att solen tar upp lika mycket plats på himlen som månen – och att månen därför kan blockera solen totalt.

Den totala solförmörkelsen inträffar där månen kastar sin helskugga över jorden, den så kallade umbran (svart markering). I de närliggande områdena kommer solförmörkelsen bara att vara partiell, eftersom jordytan befinner sig i månens halvskugga, eller penumbra (grå markering).

© Claus Lunau