Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Upplev årets enda totala solförmörkelse på första parkett

Månen stjäl solens strålar och mörklägger Anderna. Illustrerad Vetenskap reser till Chile och skådar miraklet. Och nu kan du delta i expeditionen, då vi ska skämma bort oss själva med gourmetmat och -vin i världsklass – och bli klokare på hela universum inför den stora finalen: Den totala solförmörkelsen.

Att se månen glida in framför solen, känna temperaturen sjunka och uppleva skymning och gryning på en och samma gång, är ett minne du kommer att bära med dig resten av livet.

I december kan du dela just den upplevelsen med den person du är närmast – samt en exklusiv skara bland Illustrerad Vetenskaps nyfikna läsare – när det otroliga fenomenet äger rum över en smal landremsa i Anderna.

Hotellen i området har sedan länge varit slutsålda. Men vår egen reseburå, Bonnier Expeditions, har reserverat ett splitter nytt hotell – bara åt oss.

Därför kan du nu följa med på en riktig drömresa med stora upplevelser, lärorika föredrag och massor av ren lyx, medan sommaren på södra halvklotet når sin kulmen.

Expeditionen börjar på det 5-stjärniga hotellet Noi i Santiago, där vi från takterrassen har utsikt mot bergen som omger Chiles huvudstad.

© Noi Vitacura

Smaka gedigen gastronomi och vin i världsklass

Resan börjar i den pulserande metropolen Santiago, där vi träffas på takterrassen på det moderna femstjärniga hotellet Noi.

Därifrån går turen vidare till staden Santa Cruz i hjärtat av Sydamerikas kanske bästa vindistrikt, Colchagua-dalen, där vi ska bo på det historiska hotellet Santa Cruz Plaza, och skämma bort oss själva med några av Sydamerikas bästa kockar och vinmakare.

Restaurangen Fuegos de Apalta ligger ute på markerna vid vingården Montes. Där ska vi smaka stjärnkocken Francis Mallmanns grillspecialiteter och regionens goda viner.

© Shutterstock

På restaurangen Fuegos de Apalta ska vi smaka stjärnkocken Francis Mallmanns patagoniska grillspecialiteter som tillagas över öppen eld.

Mallmann driver flera gourmetrestauranger i Sydamerika och är kända från det prisvinnande matprogrammet Chef’s Table på Netflix. Restaurangen Fuegos de Apalta ligger vackert beläget i markerna vid vingården Montes, och självfallet ska vi även smaka på några av deras goda viner.

För de som har ett speciellt vinintresse arrangerar vi dessutom en smakning på vingården Viu Manent, där vi bland annat ska smaka på vinmakaren Patricio Celedóns legendariska “Viu 1”, som anses vara ett av världens främsta malbecviner.

I Pucón ska vi bo på det helt nya och centrala Hotel Indomito, som är reserverat bara för oss.

© Hotel Pucon Indomito

Titta in i Vintergatans hjärta

Efter vindistriktet går resan vidare till staden Pucón och Hotel Indomito i Anderna. Där får vi tid att utforska bergen med vandringar, besöka stadens spa eller de termiska baden – och njuta av lokala specialiteter.

Vi ska dessutom bli klokare när vår medresande professor i astronomi, Anja C. Andersen, berättar om universums gåtor.

Och vi ska uppleva Vintergatan, som på södra halvklotet framstår som en klart glödande remsa på natthimlen, med egna ögon.

Framför dig väntar en värld av stjärnklara upplevelser.

Det södra halvklotet vetter mot Vintergatans centrum, där Saturnus ringar, Tarantulanebulosan, och stjärnhopen Kappa Crucis också är synliga.

Göran Strand

Under en och en halv timmes tid glider månen in framför solen och under några minuter är solen bara en liten lysande prick.

Göran Strand

Bara under en total solförmörkelse är det möjligt att se solens yttersta atmosfär, koronan, som strålar miljontals kilometer ut från vår egen stjärna. Den här gången kan synen kanske kombineras med stjärnfall över den snöklädda, aktiva vulkanen Villarrica.

Bonnier Expeditions

Stjärnfall intar himlen

Illustrerad Vetenskap har tre gånger tidigare arrangerat resor till solförmörkelser. Varje gång har vi haft perfekt utsikt.

Och varje gång har expeditionsdeltagarna överraskats av det enorma intryck en total solförmörkelse lämnar.

På den här resan sammanfaller solförmörkelsen dessutom med meteorsvärmen Geminiderna, och astronomerna utlovar mer än 120 stjärnfall i timmen under dagarna omkring solförmörkelsen den 14. december.

Så kanske kan vi ha turen att se ett stjärnfall under de minuter då månen täcker solens ljus.

Läs också:

Solförmörkelse

Upplev den enda totala solförmörkelsen under 2020

6 minuter
Solförmörkelse

Följ med på äventyr i Anderna

6 minuter
Solförmörkelse

Bli expert på solförmörkelser - på bara 4 minuter

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj