Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SDO-satelliten är 4,5 meter hög och väger 3100 kilo.

© Shutterstock
Universum - Solförmörkelse

NASA-farkost förevigar solförmörkelse i rymden

NASA:s SDO-satellit har precis tagit dessa spektakulära bilder av en partiell solförmörkelse i rymden – och du kan få titta på dem.

Håll koll på solens aktivitet veckans alla dagar – varenda sekund.

Så lyder arbetsbeskrivningen för NASA-satelliten Solar Dynamics Observatory,som sedan 2010 har legat i omloppsbana runt solen.

Det kan låta som långtråkiga dagar på kontoret, men ibland händer det att satelliten snappar upp något som får astronomerna att hoppa ur stolarna.

Det skedde torsdagen den 25 maj, då satelliten förevigade en partiell solförmörkelse i rymden, när vår måne dansade in framför solen.

NASA publicerar animering

Förmörkelsen varade i nästan en timme från omkring klockan 20.30 svensk tid, då månen under förmörkelsens kulmen täckte hela 89 procent av solens glödheta yta.

Det har fått NASA att publicera en liten animering, som snabbt visar den astronomiska specialföreställningen, som den såg ut från SDO-satelliten.

Du kan se den här:

© NASA:s Goddard Space Flight Center/SDO/Joy Ng, producer

Månens yta är ojämn och täckt av kratrar och dalar, men på bilderna ser den slät ut.

Vid en närmare titt finns det dock mer att hämta.

”Om du tittar närmare på bilden, kan du kanske uppfatta den ojämna ytan”, skriver den amerikanska rymdorganisationen i ett pressmeddelande.

Värmer upp inför sommarens show

De unika bilderna från SDO och NASA är den perfekta uppvärmningen inför en betydligt större astronomisk begivenhet, som jorden får uppleva den 21 augusti 2017 och som redan nu skapar en häftig efterfrågan på hotellrum i södra USA:

Den totala solförmörkelse som rör sig tvärs över USA och förvandlar dag till natt i ett par gåshudsframkallande minuter.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj