Ladda ner gratis bilder och film från den totala solförmörkelsen

I dag fick 50 personer en enastående upplevelse: De såg den totala solförmörkelsen från en Boeing 737 högt över molntäcket. Hämta gratis foton, videoklipp och citat från deltagarna på Illustrerad Vetenskaps solförmörkelseresa här på sidan.

16 mars 2015 av Julie Hjerl Hansen

Hämta videoklipp från Illustrerad Vetenskaps solförmörkelseresa här:

Klicka här för att ladda ner en ZIP-fil. Eller hämta paketet från Dropbox här.

Foton

(Klicka på bilderna för att se dem i hög upplösning - citat nedan)

Mikkel Nielsen,13 år, hade fått följa med sin faster Eva Nielsen och sin farbror Gert Pedersen på Illustrerad Vetenskaps solförmörkelseresa. ”Det var som julafton. Jag kunde nästan inte tro det var sant när min faster och farbror ringde för att bjuda med mig på resan.” Foto: Illustrerad Vetenskap

John Valentin och Anette Andersen från Århus hade köpt en hel rad säten i det flygplan som Illustrerad Vetenskap hade chartrat. Paret hade fri utsikt över den totala solförmörkelse högt över Nordatlantens tjocka molntäcke. Foto: Illustrerad Vetenskap

En sista pärla lyser upp innan solförmörkelsen blir total. Fenomenet kallas diamantringen och det är det sista solljus som slinker genom månens dalar, innan månen helt skymmer solen. Foto: Illustrerad Vetenskap

Dagens totala solförmörkelse sett från en Boeing 737 12?200 meter över Nordatlanten. Illustrerad Vetenskap hade chartrat flygplanet, och 50 deltagare hade köpt biljett till resan som redan var utsåld i januari. Foto: Illustrerad Vetenskap

Mikkel Nielsen,13 år, hade fått följa med sin faster Eva Nielsen och sin farbror Gert Pedersen på Illustrerad Vetenskaps solförmörkelseresa. ”Det var som julafton. Jag kunde nästan inte tro det var sant när min faster och farbror ringde för att bjuda med mig på resan.” Foto: Illustrerad Vetenskap

John Valentin och Anette Andersen från Århus hade köpt en hel rad säten i det flygplan som Illustrerad Vetenskap hade chartrat. Paret hade fri utsikt över den totala solförmörkelse högt över Nordatlantens tjocka molntäcke. Foto: Illustrerad Vetenskap

Ett tjockt molntäcke betydde att endast deltagarna på Illustrerad Vetenskaps flygning fick perfekt utsikt över den totala solförmörkelsen. Foto: Illustrerad Vetenskap

Piloterna på Illustrerad Vetenskaps Boeing 737 hade programmerat flygplanet att hålla sig länge som möjligt i månens skugga. Det förlängde den totala förmörkelsen till mer än tre minuter. Foto: Illustrerad Vetenskap

Med bara 50 passagerare ombord Illustrerad Vetenskaps flygning till den totala solförmörkelsen var alla garanterade perfekt utsikt. Foto: Illustrerad Vetenskap

De 50 förväntningsfulla passagerare på Illustrerad Vetenskaps flygning hade sett fram emot den totala solförmörkelsen i månader. Foto: Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskaps Boeing förde de 50 solförmörkelseentusiasterna upp över Nordatlanten till luftrummet väster om Färöarna och tillbaka till Köpenhamn. Foto: Illustrerad Vetenskap

Passagerarna på Illustrerad Vetenskaps Boeing 737 hade utsikt över ett enormt molntäcke över Nordatlanten. Foto: Illustrerad Vetenskap

Grafik: Illustrerad Vetenskap

Citat

Deltagare på turen, makarna: John Valentin Mikkelsen (64 år, undervisar i fysik och matematik på Folkhögskolan och Komvux i Randers, Danmark) och Anette Andersen 60 år – båda från Århus, Danmark).

Makarna såg sin första solförmörkelse 1999 i München och har med solförmörkelsen den 20 mars sett totalt sex solförmörkelser och tidigare bl.a. rest till Novosibirsk, Kina och Australien för att se totala solförmörkelser.

Före solförmörkelsen ”Det är bara totala solförmörkelser som räknas. Det är en fullständigt fantastisk och annorlunda upplevelser.” - John Valentin Mikkelsen.

”Det är första gången vi ska se en total solförmörkelse från ett flygplan. Vi är mycket spända, så nu hoppas vi bara de har putsat fönstren ordentligt.” - John Valentin Mikkelsen.

”Våra barn kallar oss nördiga föräldrar, för att vi reser runt i hela världen för att titta på solförmörkelser.” - Anette Andersen.

”Om man inte har sett en total solförmörkelse, kan det vara svårt att förstå hur man kan bli så biten. Men det är en helt fantastisk upplevelse.” - John Valentin Mikkelsen.

Efter solförmörkelsen ”Det var så vackert som det kan bli. Jag har sett fem andra totala solförmörkelser men den här tar priset. Det var helt molnfritt så att man kunde se alltihop.” - John Valentin Mikkelsen.

”Det var extremt vackert när solens strålar lyste upp runt månens mörka skiva.” - Anette Andersen.

Mikkel Nielsen, 13 år från Thyregod, Danmark (går i 6:e klass) har fått lov att följa med sin faster och farbror, Eva Nielsen (kemiingenjör) och Gert Pedersen (arbetar på jobbcentret i Fredericia) på turen. Eva och Gert bor båda i Fredericia, Danmark.

”Jeg har aldrig sett något liknande. Det var helt fantastiskt. Jag kan inte beskriva det.” - Mikkel Nielsen 13 år.

”Vi ringde till Mikkel och frågade om han kunde få ledigt från skolan och följa med på turen.” - Eva Nielsen.

”Det var som julafton. Jag kunde nästan inte tro det när min faster och farbror ringde för att bjuda med mig på turen.” - Mikkel Nielsen.

”Jag tycker allting som har med planeterna och solsystemet att göra är spännande.” - Mikkel Nielsen.

Eva Nielsen och Gert Pedersen reste 2009 till Kina för att se den totala solförmörkelsen. Men det regnade och molntäcket var så tjockt att de inte kunde se annat än att himlen blev mörk.

”Vi hade snackat om att vi gärna ville se solförmörkelsen, men att det var helt hopplöst med molnen över Färöarna, så när vi såg annonsen för flygturen slog vi till.” - Eva Nielsen.

”Det var fantastiskt. Det infriade helt förväntningarna, och vi är skulle helt klart åka iväg på en sådan tur igen.” - Eva Nielsen.

”Det bästa var när solförmörkelsen blev total. Det är en syn som inte kan beskrivas.” - Gert Pedersen.

Anja C. Andersen, prisbelönt astrofysiker och lektor vid Niels Bohr Instituttet, Köpenhamn.

”När den totala solförmörkelsen slutade kunde jag se solstrålarna genom måndalarna. Det var ganska fantastiskt.” - Anja C. Andersen.

”Solen är just nu mycket aktiv, och en del av den aktiviteten kunde man se i solens yttre atmosfär, koronan, under förmörkelsen.” - Anja C. Andersen.

”Under totala solförmörkelser kan vi se delar av solens atmosfär som satelliter inte kan se. Därför är solförmörkelser fortfarande intressanta för forskarna.” - Anja C. Andersen.

Sebastian Relster, chefredaktör Illustrerad Vetenskap “Vi hade ju sett att andra erbjöd turer till Svalbard och Färöarna där solförmörkelsen var total. Men Nordatlanten är ett rätt dåligt ställe att befinna sig om man faktiskt vill se något.

Området är ju ökänt för sitt ruggiga väder och tjocka molntäcke. Därför blev vi snabbt eniga om att vi skulle upp ovan molnen”, säger chefredaktören för Illustrerad Vetenskap, Sebastian Relster.

”Det är absolut inte sista gången Illustrerad Vetenskap arrangerar den här typen av läsarresor. Det var häftigt att se hur begeistrade deltagarna var.” - Sebastian Relster.

Fakta om turen

  • Illustrerad Vetenskap har chartrat en Boeing 737 och sålt endast 50 av flygplanets 148 platser för att se till att resenärerna får bästa möjliga utsikt.
  • Turen var slutsåld redan i början av januari då det fortfarande var över två månader till den totala solförmörkelsen den 20 mars.
  • Biljettpriser: 9?500 SEK för en mittenplats, 11?500 SEK för en fönsterplats, 20?000 SEK för en rad med tre säten. Prenumeranter på Illustrerad Vetenskap fick 900 SEK i rabatt.
  • Flygplanet följde en kurs som förlängde upplevelsen av solförmörkelsen som var total över Färöarna och Svalbard kl. 10:41 svensk tid.
  • Ombord flygplanet höll den prisbelönta astronomen Anja C. Andersen föredrag och deltagarna mottog ett unikt specialnummer av Illustrerad Vetenskap om solförmörkelser.
  • Flygturen varade i totalt cirka 4 ½ timmar. Flyget lättade från Köpenhamns flygplats Kastrup klockan 07:45 den 20 mars 2015 och ankom till luftrummet över Färöarna och Svalbard efter cirka två timmars flygning.

Materialet kommer vara tillgängligt den 20 mars från klockan 15:00, och kan användas fritt till redaktionellt bruk förutsatt att man anger Illustrerad Vetenskap som källa.

Ytterligare information

För ytterligare information och hjälp att komma i kontakt med deltagarna: Kontakta redaktionschefen på Illustrerad Vetenskap Louise Hulgaard på [email protected]

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: