Följ med live: Solen förvandlas till en ring av eld

I eftermiddag inträffar den första av årets två solförmörkelser. Även om den inte är synlig på himlen härhemma, kan du följa med här och uppleva hur månen får solen att försvinna i en ringformad förmörkelse.

Den ringformade solförmörkelsen inträffar när månen är så långt bort att den inte täcker hela solskivan.

© Shutterstock

I eftermiddag inträffar ett av himlavalvets mest fascinerande fenomen, när en så kallad ringformad solförmörkelse inträffar på himlen.

Solförmörkelsen är synlig i delar av Sydamerika och Afrika, men du kan trots det hänga med här via en direktsändning från att förmörkelsen börjar klockan 13.10 svensk tid tills den slutar igen 18.35 svensk tid.

Den maximala förmörkelsen inträffar klockan 15.58.

Följ solförmörkelsen i videon här!

Månen är längre bort

Ringformade solförmörkelser uppstår, när månen placerar sig precis mellan jorden och solen, som vid en total förmörkelse.

Det speciella med en ringformad solförmörkelse är emellertid att månen är så långt bort att den inte täcker hela solskivan och därmed skapar en synlig ring av eld för iakttagaren på jorden.

Det sker för att både jordens och månens banor är elliptiska och alltså inte perfekt cirkelrunda, och det betyder att månen ibland är längre bort.

I videon här kan du se en ringformad solförmörkelse, som den såg ut den 20 maj 2012 sedd från Mount Shasta i Kalifornien.