Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universum - Solen

Vad är solfläckar?

I teleskop syns mörka områden på solen. Vet man vad dessa fläckar är för något?

Temperaturen på solens yta är cirka 5500 grader. En solfläck är mellan 1500 och 2000 grader kallare, och därför ser den ut att vara mörkare än omgivningen. De relativt kallare områdena är ett resultat av den magnetiska aktiviteten på solen. En stor del av materian på ytan utgörs av elektriskt laddade atompartiklar, och de både påverkas av och alstrar själva magnetisk aktivitet. En solfläck kan uppfattas som änden på ett rör, som består av magnetiska fältlinjer – det vill säga elektriskt laddade partiklar, som rör sig i cirkelrörelser. När ett sådant rör mynnar ut på solens yta håller det materia borta, genom att magnetfälten tvingar laddade partiklar på avvägar. Eftersom det är materian som står för värmetransporten kommer det upp mindre värme till solfläckarna än på andra ställen. En stor del av den våldsamma aktiviteten på solen beror på att den inte roterar som en stel kropp (nära ekvatorn är rotationstiden 25 dygn, medan det vid polerna tar 35 dygn). Detta leder till att rören av magnetiska fältlinjer kan sno sig. Därmed anhopas den magnetiska energin, som plötsligt och explosivt kan fri-göras och resultera i enorma solfläckar, vissa lika stora som jorden. Det finns även ett samband mellan å ena sidan antalet solfläckar och jordens väder och klimat å den andra. Sambandet beror förmodligen på att solens magnetfält böjer av kosmiska partiklar på väg mot jorden, och dessa partiklar medverkar i samband med att molnen bildas i atmosfären. Den här mekanismen är dock långt ifrån kartlagd i detalj.

Läs också:

Solstorm
Solen

Så här kan en solstorm lägga jorden i mörker

6 minuter
Solen

Förstå solutbrott på två minuter

2 minuter
Solen

11 juli: Satellit flyger tätt förbi Venus

19 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj