Ringformig solförmörkelse i Saudiarabien

Upplev solförmörkelsen: Gör din egen solkikare

Med hjälp av några enkla hushållsartiklar kan du ta en säker titt på den partiella solförmörkelse som inträffar i Nordeuropa, Arktis och Europa vid lunchtid på torsdag.

Månen tar en bit av solens runda form när du tar en titt (med särskild utrustning) mot himlen vid lunchtid i dag.

Grönlänningar, islänningar och nordeuropéer kan ha turen att få se den partiella solförmörkelsen.

I delar av Grönland kommer månen korsa solens centrum hela vägen sett från jorden.

Det innebär att solförmörkelsen blir mer omfattande och bilda en stor prick som förvandlar solen till en ring - en så kallad annulus - då månen inte förmår täcka hela solytan, vilket skapar ett fenomen som kallas ringformig solförmörkelse.

Här i Sverige kommer den partiella solförmörkelsen pågå från cirka klockan 11.42 till klockan 14.05, och fenomenet är maximalt och som tydligast i Göteborg klockan 12.42 och i Stockholm klockan 12.53.

Solförmörkelse den 10 juni 2021

Det bästa stället för att se solförmörkelsen är Grönlands nordvästra kust mellan klockan 10.30 och 11.00, lokal tid. Klockan kommer att vara två eller tre timmar senare på platser med europeisk sommartid. Den röda färgen indikerar var solförmörkelsen kommer att vara ringformad. Indikationerna 0.80-0.20 visar hur mycket av solen som kommer att vara täckts - från 0 till över 80.

© Fred Espenak/NASA GSFC

I större delen av Europa kommer mellan noll och 40 procent av solen att täckas – ju längre norrut, desto större andel. I norra Norge, Sverige och Finland kommer över 40 procent av solen att täckas.

Kartong skyddar ögonen

Att titta rakt in i solen, oavsett hur solförmörkelsen fortskrider, kan orsaka permanenta skador på ögonen.

Ultraviolett strålning från solen kan orsaka brännskador på hornhinnan och skada näthinnan. Synligt ljus från solen kan förstöra de celler i näthinnan som tar upp ljus och reagerar på visuell stimuli.

Infraröd strålning från solen kan bränna de ljuskänsliga cellerna i näthinnan och skapa blinda fläckar. Risken för skador är särskilt hög för barn och ungdomar.

Därför rekommenderar bland annat Nasa antingen att du bär godkända solförmörkelseglasögon eller att du tar fram klipp-och-klistra-grejerna och fixar din egen säkra projektor.

VIDEO: Se Nasa guide dig till en säker projektor

Video

Även om solens ljus inte stängs ute helt av förmörkelsen kommer du fortfarande att kunna se konturen av månens mörkaste skuggfläck, umbran, i kartongen.

Den 4 december 2021 levererar månen ännu en solförmörkelse, denna gång är den total.

Skillnaden är att månen vid den tidpunkten befinner sig närmare jorden och därför skuggar en större del av solen – som en handbollsmålvakt som går ut ur målet för att ta mer plats framför en straffskytt.

I december kan den totala solförmörkelsen endast upplevas från Antarktis.

VIDEO: Lura moln och plats och fånga juniförmörkelsen genom strömning

Video