Sommarsol

Vid rätt väderförhållanden i juni kan dagens sista solstrålar kasta en ultrakort, grön blixt efter sig.

© Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Universum - Solen

Solen tar farväl med gröna strålar

GUIDE: Smaragdgröna solstrålar glimtar till över havsytan innan solen försvinner ned bakom horisonten. Du kan själv uppleva det sällsynta ljusfenomenet en varm kväll i juni.

Från rätt placering och under de rätta förhållandena kan de sista solstrålarna en dag i juni upplevas som en grön blixt.

Det beror på att jordens atmosfär fungerar som en optisk lins som bryter solljusets färger om det kommer in snett i atmosfären – som vid solnedgång.

Det kräver dock att vädret är klart och att luften precis ovanför havs- eller markytan är uppdelad i skikt efter temperatur och molekyltäthet. Skiktet precis vid ytan ska vara varmare än skiktet ovanför.

Luften tar fram färgerna

Dessa brytningsskikt fungerar som ett förstoringsglas och förstärker under några sekunder den sista synliga övre kanten av solen så att strålarna bryts i gröna och röda våglängder.

Upp emot 75 procent av de gröna blixtarna uppstår på det sättet, men de kan skapas på flera vis och även upplevas som ett blått ljus.

För att få se fenomenet måste betraktaren stå ovanför brytningsskiktet, exempelvis på toppen av en sanddyn, men inte mer än tio meter över det.

Guide till den gröna solen

Så gör du

  • Var?

    Du ska helst stå fem-tio meter över havet vid en västkust där sikten mot de sista solstrålarna är fri innan solen går ned under horisonten.

  • När?

    Himlen ska vara helt molnfri i västlig riktning så långt ögat når. Utöver det ska det vara ljummet ute så att havsytan är varm och bildar de brytningsskikt som fenomenet kräver.

    Den gröna blixten uppstår under de sista sekunderna av solljus, precis innan solens övre kant försvinner. Det är lätt att se när det väl blir synligt – blixten är ljusstark, i en smaragdgrön färg och varar vanligtvis under ett par sekunder.

Läs också:

Sollisten
Solen

10 saker du inte visste om solen

7 minuter
Solen

Detta händer med energin från solljuset

3 minuter
Solen

Snurrar solen runt axeln?

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!