Solen lyser grön
Sommarsol

Vid rätt väderförhållanden i juni kan dagens sista solstrålar kasta en ultrakort, grön blixt efter sig.

© Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk

Solen lyser grön

Smaragdgröna solstrålar glimtar till över havsytan innan solen försvinner ned bakom horisonten. Du kan själv uppleva det sällsynta ljusfenomenet en varm kväll i juni.

30 maj 2018 av Jesper Grønne

Från rätt placering och under de rätta förhållandena kan de sista solstrålarna en dag i juni upplevas som en grön blixt. 

Det beror på att jordens atmosfär fungerar som en optisk lins som bryter solljusets färger om det kommer in snett i atmosfären – som vid solnedgång. Det kräver dock att vädret är klart och att luften precis ovanför havs- eller markytan är uppdelad i skikt efter temperatur och molekyltäthet. Skiktet precis vid ytan ska vara varmare än skiktet ovanför.

Luften tar fram färgerna

Dessa brytningsskikt fungerar som ett förstoringsglas och förstärker under några sekunder den sista synliga övre kanten av solen så att strålarna bryts i gröna och röda våglängder. 

Upp emot 75 procent av de gröna blixtarna uppstår på det sättet, men de kan skapas på flera vis och även upplevas som ett blått ljus.

För att få se fenomenet måste betraktaren stå ovanför brytningsskiktet, exempelvis på toppen av en sanddyn, men inte mer än tio meter över det.

Så gör du

  • Du ska helst stå fem-tio meter över havet vid en västkust där sikten mot de sista solstrålarna är fri innan solen går ned under horisonten.

  • Himlen ska vara helt molnfri i västlig riktning så långt ögat når. Utöver det ska det vara ljummet ute så att havsytan är varm och bildar de brytningsskikt som fenomenet kräver.

  • Den gröna blixten uppstår under de sista sekunderna av solljus, precis innan solens övre kant försvinner. Det är lätt att se när det väl blir synligt – blixten är ljusstark, i en smaragdgrön färg och varar vanligtvis under ett par sekunder.

Gå på upptäckt i universum

Solens grana blixt är bara ett av de fenomen som dyker upp natthimlen i år.

Våren är full av astronomiska upplevelser, som du kan uppleva med en kraftig kikare. Om du vill uppleva dem kan du nu skaffa dig det ultimata startpaketet:

  • En kraftfull handkikare att gå på upptäcktsfärd i solsystemet med.
  • En guide till stjärnhimlen 2018, så att du vet var du ska titta och när.
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap som förbereder dig för vad du ska hålla utkik efter.

Du kan eventuellt rikta kikaren mot stjärnbilden Orion och se den röda superjätten Betelgeuse senare i år – ett fenomen du kan se med kikaren från Mitilux.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: