Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Sommarsol

Solen tar farväl med gröna strålar

Smaragdgröna solstrålar glimtar till över havsytan innan solen försvinner ned bakom horisonten. Skynda dig ut och upplev det sällsynta ljusfenomenet.

Om solens gröna glimtar

Under de rätta förhållandena kan de sista solstrålarna en sommardag upplevas som en grön blixt.

Det beror på att jordens atmosfär fungerar som en optisk lins som bryter solljusets färger om det kommer in snett i atmosfären – som vid solnedgång.

Det kräver dock att vädret är klart och att luften precis ovanför havs- eller markytan är uppdelad i skikt efter temperatur och molekyltäthet.

Luften tar fram färgerna

Skiktet precis vid ytan ska vara varmare än skiktet ovanför. Dessa så kallade brytningsskikt förstärker under några sekunder den sista synliga övre kanten av solen så att strålarna bryts i gröna och röda färger.

Upp emot 75 procent av de gröna blixtarna uppstår på det sättet, men de kan skapas på flera vis och även vara blå.

För att få se fenomenet måste du stå ovanför brytningsskiktet (exempelvis på en sanddyn), men inte mer än tio meter över skiktet.

Guide till den gröna solen

© Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Så gör du

Var?

Du ska helst stå fem-tio meter över havet vid en västkust där sikten mot de sista solstrålarna är fri innan solen går ned under horisonten.

När?

Himlen ska vara helt molnfri i västlig riktning så långt ögat når. Utöver det ska det vara ljummet ute så att havsytan är varm och bildar de brytningsskikt som fenomenet kräver.

Den gröna blixten uppstår under de sista sekunderna av solljus, precis innan solens övre kant försvinner. Det är lätt att se när det väl blir synligt – blixten är ljusstark, i en smaragdgrön färg och varar vanligtvis under ett par sekunder.