Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sommarsol

Solen tar farväl med gröna strålar

STJÄRNGUIDEN: Smaragdgröna solstrålar glimtar till över havsytan innan solen försvinner ned bakom horisonten. Du kan själv uppleva det sällsynta ljusfenomenet en varm kväll i juni.

Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk

Om solens gröna glimtar

Under de rätta förhållandena kan de sista solstrålarna en dag i juni upplevas som en grön blixt.

Det beror på att jordens atmosfär fungerar som en optisk lins som bryter solljusets färger om det kommer in snett i atmosfären – som vid solnedgång.

Det kräver dock att vädret är klart och att luften precis ovanför havs- eller markytan är uppdelad i skikt efter temperatur och molekyltäthet.

Luften tar fram färgerna

Skiktet precis vid ytan ska vara varmare än skiktet ovanför. Dessa så kallade brytningsskikt förstärker under några sekunder den sista synliga övre kanten av solen så att strålarna bryts i gröna och röda färger.

Upp emot 75 procent av de gröna blixtarna uppstår på det sättet, men de kan skapas på flera vis och även vara blå.

För att få se fenomenet måste du stå ovanför brytningsskiktet (exempelvis på en sanddyn), men inte mer än tio meter över skiktet.

Guide till den gröna solen

© Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Så gör du

  • Var?

    Du ska helst stå fem-tio meter över havet vid en västkust där sikten mot de sista solstrålarna är fri innan solen går ned under horisonten.

  • När?

    Himlen ska vara helt molnfri i västlig riktning så långt ögat når. Utöver det ska det vara ljummet ute så att havsytan är varm och bildar de brytningsskikt som fenomenet kräver.

    Den gröna blixten uppstår under de sista sekunderna av solljus, precis innan solens övre kant försvinner. Det är lätt att se när det väl blir synligt – blixten är ljusstark, i en smaragdgrön färg och varar vanligtvis under ett par sekunder.

Läs också:

Solen

Vad händer om solen släcks?

4 minuter
Sollisten
Solen

Tio saker du inte visste om solen

7 minuter
Solen

11 juli: Satellit flyger tätt förbi Venus

19 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj