Hollywood överdriver, solstormar hotar inte människans existens. De innehåller inte tillräckligt mycket energi för att bryta igenom jordens atmosfär och bränna upp allting, som i filmen Knowing.
De kan emellertid ändå vålla en hel del problem på jorden. Solstormar avger nämligen en skur av strålning och elektriskt laddade partiklar, som kan skada både satelliter och vårt elsystem.
En solstorm kan bromsa kommunikationssignaler till och från satelliter, så att exempelvis GPS-systemet inte fungerar optimalt. Satelliter kan till och med bli så överhettade av protoner och elektroner att de börjar brinna.
När en storm drabbar jorden kan den också pressa samman planetens skyddande magnetfält så mycket att de starka magnetiska krafterna påverkar elförsörjningen på ytan och medför kortslutningar.
Dödliga explosioner och blixtar
Det är bara betydligt kraftigare astronomiska energiurladdningar än solutbrott som kan hota livet på jorden.
En exploderande stjärna, en supernova, eller en så kallad gammablixt kan till exempel vara dödlig för mänskligheten om de skulle inträffa i vårt kosmiska närområde. Den slutsatsen drog en forskargrupp vid engelska University of Oxford och amerikanska Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics år 2017.