Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Se solljuset skina på natten

STJÄRNGUIDE: I mars gör ett gigantiskt stoftbälte att solen lyser upp himlen – efter solnedgång.

ESO

Om zodiakalljuset

I mars går solen ned tidigt, men du kan faktiskt få njuta av solljuset ett par timmar efter solnedgång. Detta eftersom det under natten uppstår ett falskt skymningsljus i ett diffust, lysande band som sträcker sig från den västra horisonten och en bra bit upp på himlen.

Fenomenet kallas zodiakalljuset och är ett konformat sken av upplyst stoft som kan ses i det område där solen går upp eller ned. Det har fått sitt namn eftersom det följer Zodiaken, en ekliptisk bana som utgörs av tolv stjärnbilder.

Just nu sträcker sig zodiakalljuset från Väduren nära horisonten till Tvillingarna högt upp på himlen.

Solljus passerar jorden och träffar stoftpartiklar som kastar tillbaka ljuset mot oss. De gula pilarna anger solljuset.

© Thomas Schou

Rymdstoft ger glöd åt himlen

Zodiakalljus är solljus som reflekteras av ett tunt moln av stoftpartiklar i solsystemets bana. Eftersom solsystemet i princip är platt går det att se reflektionen som ett smalt, lysande band på natthimlen. Bandet lyser som starkast i riktning mot solen, det vill säga mot öst före soluppgång och mot väst efter solnedgång.

  • Reflektion på morgonen

  • Reflektion på kvällen

Nattsol syns bäst på våren

Egentligen uppstår fenomenet både före soluppgång och efter solnedgång, men vintertid är det störst chans att se det på morgonen då vinkeln mellan ekliptikan och horisonten är stor.

På våren är det tvärtom: Då står ekliptikan lodrätt mot horisonten på kvällen och därför syns fenomenet bäst i väst timmarna efter det att mörkret har fallit.

På sommaren är vinkeln mellan ekliptikan och horisonten liten både på morgonen och kvällen, och dessutom är himlen så pass ljus att zodiakalljuset inte går att se.

Guide till zodiakalljuset

© Shutterstock

SÅ GÖR DU

  • Var och när?

    Zodiakalljuset syns tydligast i väst och är lättast att se strax efter att mörkret har fallit. För att se det allra bäst bör du befinna dig nära kusten där utsikten inte blockeras.

    Observera fenomenet från en mörk plats. Bäst är en kust mot väst där det inte finns några ljusföroreningar från konstgjorda ljuskällor som kan dränka det kosmiska ljuset.

  • Synbarhet?

    Om du vill ta bilder av zodiakalljuset ska du använda ett vidvinkelobjektiv med kort brännvidd (exempelvis ett 14-millimetersobjektiv) för att få ett stort bildfält.

Läs också:

Solen

11 juli: Satellit flyger tätt förbi Venus

19 minuter
Solen

Solens tvilling dödade dinosaurierna

1 minut
Solen

Vad händer om solen släcks?

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj