Se solljuset skina på natten

STJÄRNGUIDE: I mars gör ett gigantiskt stoftbälte att solen lyser upp himlen – efter solnedgång.

ESO

Om nattsol

Fenomenet kallas zodiakalljus och beror på att pyttesmå stoftpartiklar reflekterar ljuset från solen så att det kastas tillbaka mot jorden nattetid och visar sig som ett kägelformat ljussken i horisonten.

Just nu går solen ned tidigt på kvällen, men faktum är att man kan njuta av solljuset ett par timmar efter solnedgång. Den falska skymningen visar sig i ett diffust lysande band som sträcker sig en bra bit upp på himlen från den västra horisonten. För att fenomenet ska gå att se måste himlen vara mörk och fri från dis och moln.

Solljus passerar jorden och träffar stoftpartiklar som kastar tillbaka ljuset mot oss. De gula pilarna anger solljuset.

© Thomas Schou

Rymdstoft ger glöd åt himlen

Zodiakalljus är solljus som reflekteras av ett tunt moln av stoftpartiklar i solsystemets bana. Eftersom solsystemet i princip är platt går det att se reflektionen som ett smalt, lysande band på natthimlen. Bandet lyser som starkast i riktning mot solen, det vill säga mot öst före soluppgång och mot väst efter solnedgång.

  • Reflektion på morgonen

  • Reflektion på kvällen

Fenomenet kallas zodiakalljuset då det följer Zodiaken, det vill säga Djurkretsen. Zodiaken följer ekliptikan som är den bana där solsystemets plan skär vår natthimmel. Just nu sträcker sig zodiakalljuset från Väduren nära horisonten över Oxen i mitten till Tvillingarna högt upp på himlen.

Nattsol syns bäst på våren

Egentligen uppstår fenomenet både före soluppgång och efter solnedgång, men vintertid är det störst chans att se det på morgonen då vinkeln mellan ekliptikan och horisonten är stor.

På våren är det tvärtom: Då står ekliptikan lodrätt mot horisonten på kvällen och därför syns fenomenet bäst i väst timmarna efter det att mörkret har fallit.

På sommaren är vinkeln mellan ekliptikan och horisonten liten både på morgonen och kvällen, och dessutom är himlen så pass ljus att zodiakalljuset inte går att se.

Guide till nattsol

Timmarna före soluppgång kan du se en svag och diffus pyramidformad glöd resa sig över den västra horisonten.

© ESO

SÅ GÖR DU

  • SYNLIGHET?

    Observera fenomenet från en mörk plats. Bäst är en kust vänd mot väster där det inte finns några ljusföroreningar från konstgjorda ljuskällor som kan dränka det kosmiska ljuset. Det är också bra att stå på en höjd där utsikten mot den västra horisonten är fri.

    Zodiakalljuset går att se cirka tio grader över horisonten i östlig riktning.

  • FOTOMÖJLIGHETER?

    Om du vill ta bilder av zodiakalljuset ska du använda ett vidvinkel-objektiv med kort brännvidd – exempelvis ett 14-millimetersobjektiv – för att få ett stort bildfält. Använd även ett stativ så att du kan exponera i 10-30 sekunder utan skakningar.

Läs också:

Solen

Titta mot horisonten: Solen lyser grön

1 minut
Solen

Solens tvilling dödade dinosaurierna

1 minut
Sollisten
Solen

10 saker du inte visste om solen

7 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!