Jesper Grønne
Pletter på solen

Mörka fläckar varslar om fler solstormar

Antalet mörka fläckar på solens yta ökar, vilket kan leda till våldsamma solstormar. Du kan se fläckarna med egna ögon – men gör det inte innan du har läst vår guide!

Ett ökat antal solfläckar vittnar om ökande aktivitet på solens yta. Under de kommande åren kommer kraftfulla magnetfält att tvinga iväg kaskader av partiklar ut i solsystemet som vi här på jorden upplever som solstormar och polarsken.

Solpletter bliver til solstorme
© Ken ikeda madsen

Bakom fenomenet: Solfläckar utlöser kaskader av partiklar

De mörka fläckarna på solens yta orsakas av starka magnetfält som kastar ut stormar av laddade partiklar i solsystemet.

Magnetfält hämmar värmestrålningen mot solens yta och skapar relativt kalla områden, så kallade solfläckar.

Längs de magnetiska fältlinjerna bildas så kallade solfacklor som avger stark strålning och ultrasnabba protoner.

En solfackla åtföljs i många fall av en så kallad koronamassutkastning, som kastar iväg gaser långt bort från solen.

Solen laddar inför nästa maximum i sin elvaårs- cykel – det syns redan nu genom de mörka fläckar som dyker upp på dess yta. Solfläckarna bildas där samlingar av kraftfulla och komplexa magnetfält förekommer, vilket förhindrar att värmen inifrån solen når ut.

Det gör att områdena blir kallare än omgivningen och förefaller mörka i jämförelse. I år kan vi enligt vissa analyser förvänta oss i genomsnitt upp till 160 solfläckar per månad. För ett år sedan var antalet 83, och om ett år kan det potentiellt vara över 180.

GUIDE TILL SOLFLÄCKAR

Nærbillede af solpletter

Den mörka kärnan i en solfläck kallas umbra. Där är temperaturen vanligtvis mellan 3 500-4 000 grader.

© hvadihimlen.dk

Först och främst: Var rädd om dina ögon! Titta aldrig direkt på solen eller genom en kikare. Använd till exempel ett par solförmörkelseglasögon eller utrusta din kikare med ett liknande skydd.

En kikare med solfilter och stöd från stativ eller husvägg lämpar sig fint om du vill studera solfläckar. Men solfläckarna går även att se med solförmörkelseglasögon utan kikare.

Om du vill fotografera solfläckar får du bäst resultat med ett teleskop med solfilter. Montera en kamera eller mobiltelefon på teleskopet – då kan du få detaljerade bilder.