Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solen truer missioner til Mars
Universum - Solen

Marsuppdrag hotas av solen

Både Nasa och det privata initiativet Mars One kommer att skicka människor till Mars. Men nya beräkningar visar att solen kan sätta stopp för uppdragen.

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel har forskare från University of New Hampshire i USA räknat ut att solen kan hindra kommande bemannade rymdresor – exempelvis till Mars.

Flera organisationer satsar benhårt på att skicka människor till Mars, såsom Nasa och det privata initiativet Mars One.

En rymdresa till Mars innebär flera månaders resa i ett rymdskepp där astronauterna inte skyddas av jordens magnetfält eller dess atmosfär. Ute i rymden påverkas människan kraftigt av solen – och det är här problemen uppstår.

Vinden från solen skyddar astronauter

Nya undersökningar visar att solens aktivitet är ovanligt låg nu och sannolikt kommer att minska ännu mer i framtiden. Så låg aktivitet som det är nu har faktiskt inte registrerats på över 100 år.

En låg aktivitet från solen betyder svagare solvindar. Tidigare har vindarna från solen varit starka och förhindrat farlig kosmisk strålning att nå den inre delen av solsystemet. Men en svag solvind innebär att fler farliga strålar når ut till planeterna, exempelvis Mars.

Medan jorden skyddas av sin atmosfär och sina magnetfält kommer astronauter som befinner sig ute i rymden att bombarderas av strålar från solen – både radioaktiv strålning och flera typer av elektromagnetisk strålning.

Mars skyddar inte mot strålning från solen

En tur till Mars tar ungefär ett halvår med dagens rymdfärjor, men med den starka strålningen från solen kommer astronauter enbart att kunna befinna sig åtta till tio månader i rymden i framtiden. Därför skulle en tur och returresa på över ett år innebära en stor risk för strålningssjuka.

Medan Nasa planerar för att frakta människor tur och retur till Mars erbjuder Mars One endast sina astronauter en enkelbiljett.

Mars One-astronauterna kommer inte att utsättas för en dödlig dos strålning från solen i rymdfärjan. Men väl som Marsinvånare skulle de förmodligen – även om de skyddar sig mot solen– utsättas för mycket stora doser strålning under ett helt liv på Mars.

Mars One: Vanvett eller visionärt?

De ansvariga bakom Mars One hävdar att människan kan överleva på Mars med dagens existerande teknik.

I den stora artikeln Enkelbiljett till Mars kollar vi fakta och granskar de utmaningar som de nya Marsinvånarna kommer att möta. Läs artikeln här:

Läs också:

Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Människan

RÖSTA: Vilka är de största hoten mot mänskligheten?

10 minuter
Sollisten
Solen

10 saker du inte visste om solen

7 minuter
Mars top
Rymdresor

Enkelbiljett till Mars

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj