Astronaut 1969

Kan vi ta prover från solen?

Har forskarna tagit prover från solen, och hur gick insamlingen i så fall till?

24 oktober 2012

De första proverna från solen fördes till jorden för mer än 40 år sedan. Proverna hämtades dock inte på solen utan på månen. Där hade astronauterna ställt upp en mast med ett tunt lager aluminiumfolie, som träffades av solvinden. Det är en ström av atomära partiklar som härrör från solen.

Först i augusti 2001 försökte astronomer på allvar att samla in prover från solen. Då sändes rymdsonden Genesis i omloppsbana 1,5 miljoner kilometer från jorden. I tre år fångade sonden upp partiklar från solvinden, innan den återvände till jorden i september 2004. Allt gick enligt planerna, ända fram tills att fallskärmen inte vecklade ut sig.

Kapseln, som innehöll de tunna kiselpattorna med solvindspartiklar, krossades när den föll ned i Utahs öken. Några av plattorna klarade lyckligtvis kraschen och var fortfarande så intakta att forskarna kunde analysera dem hemma i laboratoriet.

Resultaten är ganska tekniska, men mätningar från Genesis har redan ändrat astronomernas uppfattning av hur solen och solsystemet har uppstått.

Solvinden visar solens inre

Varje timme förlorar solen fyra till sex miljarder ton materia från sin yttre atmosfär. Denna konstanta ström av atomära partiklar kallas solvinden och består i synnerhet av väte och helium. Astronomerna är dock mer intresserade av de andra grundämnen som solvinden innehåller. De kan nämligen avslöja solens uppbyggnad.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: