Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sun article 6/2003
Universum - Solen

Hur kan solen brinna utan syre?

Så vitt jag vet finns det inget syre på solen. Trots det brinner den. Hur?

Trots att solenär glödande varm brinner den inte i traditionell mening. Vid en vanlig förbränning förenas ett ämne med syre och avger energi i form av värme. Solens energi är istället ett resultat av atomkärneprocesser, som äger rum djupt ned i dess inre. Nettoresultatet av denna fusion är att grundämnet väte omvandlas till helium, varvid värme avges. Det betyder dock inte att solen är helt syrefri. Cirka en procent av solen består av syre, medan 98 procent är de lättaste grundämnena, väte och helium. Bortser man från den långsamma omvandlingen av väte till helium, har denna sammansättning hållit sig konstant sedan solens bildades för 4,6 miljarder år sedan.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj