Innan jorden och de övriga planeterna i vårt solsystem bildades var solen sannolikt utrustad med enorma ringar av stoft, på samma sätt som planeten Saturnus. Det visar resultaten av ett nytt amerikanskt forskningsprojekt från Rice University i Houston, Texas.
Enligt forskarna kan har vi ringarna att tacka dels för att jorden alls existerar och dels för att de har förhindrat att jorden blev en så kallad superjord – en stor och tung stenplanet som karakteriseras av att vara cirka dubbelt så stor som jorden och med en massa på upp till tio gånger jordens.
Astronomer har hittat superjordar i omlopp runt cirka 30 procent av de solliknande stjärnorna i vår galax – och just detta faktum utgjorde grunden för forskningsprojektet.
Forskarna ställde alltså frågan varför det inte existerar superjordar i vårt solsystem när vi vet att existensen av superjordar är utbredd utanför vårt solsystem.
Datorsimulering gav svaret
För att hitta svaret på denna paradox skapade forskarna från Rice University en datorsimulering av den händelse man tror har bildat vårt solsystem för cirka 4,6 miljarder år sedan.
Det handlar om kollapsen av ett gigantiskt moln av stoft, kallat solar nebula, vilket blev startskottet för bildandet av vårt solsystems solar och planeter.
Simuleringen visade att händelsen sannolikt bland annat ledde till att solen omgärdades av tre åtskilda högtrycksområden bestående av gas och stoft, som till slut har skapat de planeter vi ser i dag.