Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saturn

Nya bilder avslöjar färgerna vid Saturnus nordpol.

© NASA/JPL-Caltech/SSI/Sophia Nasr
Universum - Solsystemet

Se de första närbilderna i färg av Saturnus

Rymdsonden Cassini har skickat hem de första fotona från sin resa in bakom Saturnus ringar. Nu kan du se vilka spektakulära färger ringplaneten döljer i sitt innersta.

Vilka färger skulle du mötas av om du fick en exklusiv lift med Cassinisonden så nära Saturnus som ingen farkost tidigare varit? Det har astronomer nu fått reda på.

Genom att kombinera bilder med olika färgfilter går det att skapa en trovärdig bild av den vy som möter sonden, när den närmar sig gasjätten.

Azurblå orkan lyser upp

En av de första färgbilderna har skapats av astrofysikern Sophia Nasr.

Hon har färglagt ringplanetens nordpol, som döljer en särpräglad sexkantig molnformation med en orkan i mitten. Stormen lyser upp i en klar azurblå färg – ett resultat av att solens ljus sprids på samma sätt som när vi ser en blå himmel på jorden.

Vanligtvis är hela stormen blå, men säsongsvis byter den färg. För närvarande är det sommarsolstånd vid Saturnus nordpol, och det skarpa solljuset ger upphov till den gyllene glorian kring orkanens öga.

Orkanens mitt är hela 2000 kilometer tvärs över – omkring 20 gånger större än de orkaner vi upplever på jorden.

Sophia Nasr är inte den ena som har avslöjat färgskalan vid Saturnus pol. Även den grafiske designern Jason Major har varit snabb att färglägga Cassinis bilder.

Var med och färglägg Saturnus

Cassini dyker in mot planeten sista gången och brinner upp den 15 september. Innan dess ska sonden dock ta fler bilder från Saturnus ringsystem, och dessa skickas direkt till jorden.

Om du själv vill försöka få fram färgerna i Cassinis bilder har Planetary Society en utförlig instruktion

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj