Se de första närbilderna i färg av Saturnus

Rymdsonden Cassini har skickat hem de första fotona från sin resa in bakom Saturnus ringar. Nu kan du se vilka spektakulära färger ringplaneten döljer i sitt innersta.

Saturn

Nya bilder avslöjar färgerna vid Saturnus nordpol.

© NASA/JPL-Caltech/SSI/Sophia Nasr

Vilka färger skulle du mötas av om du fick en exklusiv lift med Cassinisonden så nära Saturnus som ingen farkost tidigare varit? Det har astronomer nu fått reda på.

Genom att kombinera bilder med olika färgfilter går det att skapa en trovärdig bild av den vy som möter sonden, när den närmar sig gasjätten.

Azurblå orkan lyser upp

En av de första färgbilderna har skapats av astrofysikern Sophia Nasr.

Hon har färglagt ringplanetens nordpol, som döljer en särpräglad sexkantig molnformation med en orkan i mitten. Stormen lyser upp i en klar azurblå färg – ett resultat av att solens ljus sprids på samma sätt som när vi ser en blå himmel på jorden.

Vanligtvis är hela stormen blå, men säsongsvis byter den färg. För närvarande är det sommarsolstånd vid Saturnus nordpol, och det skarpa solljuset ger upphov till den gyllene glorian kring orkanens öga.

Orkanens mitt är hela 2000 kilometer tvärs över – omkring 20 gånger större än de orkaner vi upplever på jorden.

Sophia Nasr är inte den ena som har avslöjat färgskalan vid Saturnus pol. Även den grafiske designern Jason Major har varit snabb att färglägga Cassinis bilder.

Var med och färglägg Saturnus

Cassini dyker in mot planeten sista gången och brinner upp den 15 september. Innan dess ska sonden dock ta fler bilder från Saturnus ringsystem, och dessa skickas direkt till jorden.

Om du själv vill försöka få fram färgerna i Cassinis bilder har Planetary Society en utförlig instruktion