Saturnus nordpol ändrar färg från blått till guld

Den enorma sexhörniga molnformationen på Saturnus har gått från en blå nyans till att nu se gyllene ut. Forskarna tror att det beror på att planeten går varmare och ljusare tider till mötes.

Saturn top

Saturnus har ett sexhörnigt moln, med en orkan i mitten, som roterar runt planetens nordpol.

Det sexhörniga molnet är anmärkningsvärt i sig på grund av sin tydliga form av en hexagon och det har en diameter på hela 32 000 kilometer.

Men nu är forskarna ännu mer förbryllade över det sexhörniga molntäcket eftersom det har visat sig att det har kameleontliknande förmågor:

Det har nämligen ändrat färg.

Foto: NASA

Sexkanten genomgår makeover

Nasas rymdfarkost Cassini har tagit bilder av molnet både i november 2012 och september 2016 och under de här fyra åren har hexagonen genomgått en total makeover.

Den bästa förklaringen till förvandlingen är att Saturnus är på väg att byta från vinter- till sommargarderob.

Ett år på planeten motsvarar 29 år på jorden och det innebär att Saturnus byter årstid ungefär vart sjunde år. Just nu går Saturnus från en mörk vinter till en något ljusare årstid – och sommaren inträffar i maj 2017.

Fotokemisk smog skapar gyllene färg

Forskare från Nasa gissar att en ökad produktion av fotokemisk smog i atmosfären kan skapa den gyllene färgen.

Det beror på att det sexhörniga molntäcket fungerar som en slags vägg som förhindrar att små partiklar – aerosol – tränger in i molntäcket.

Mellan november 1995 och augusti 2009 rådde det polarvinter på Saturnus och då var atmosfären på planetens nordpol helt fri från aerosol vilket resulterade i en klarblå sexhörning.

NASA

Men teorin är fortfarande bara en teori och forskare från Nasa ska nu undersöka färgförändringen på nordpolen.