Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pluto

New Horizon-sonden flög förbi Pluto sommaren 2015 efter mer än 9,5 års resa genom solsystemet.

© Shutterstock
Universum - Pluto

Nasa-video: Besök Pluto på 70 sekunder

Tack vare bilder från rymdsonden New Horizons har Nasa satt ihop en video som tar dig till Plutos iskalla yta på några få sekunder.

Föreställ dig att du på några få sekunder reser flera miljarder kilometer ut i solsystemet för att sedan placera fötterna på den iskalla och kraterfyllda ytan på en gåtfull dvärgplanet.

Det har nu blivit möjligt tack vare en video från Nasa som består av mer än 100 bilder. Bilderna är tagna av rymdfarkosten New Horizons, som flög förbi Plutoi juli 2015 efter nio års resa.

Charon och Pluto i pardans

Klicka på videon och följ med på expedition till Pluto.

Timelapse-videon startar med en avlägsen blick mot både Pluto och dess största måne Charon, och rör sig därefter gradvis närmare tills den slutligen gör ett försök att landa på dvärgplanetens ljusa, hjärtformade område.

Videon publicerades på elvaårsdagen av farkostens lansering den 19 januari tillsammans med en färgkarta över Pluto och en fantastisk bild av Charon som är upplyst av ett svagt, reflekterande ljus av självaste Pluto.

Nästa stopp: 2019

New Horizon

Illustration av rymdsonden New Horizon.

© Shutterstock

New Horizons unika uppdrag startade på allvar sommaren 2015 då den som första rymdsond någonsin tog bilder av Plutos tidigare outforskade yta.

Förbiflygningen var kulmen på mer än 9,5 års resa och inte mindre än 4,8 miljarder tillryggalagda kilometer.

Men det är långt ifrån det sista vi hör från farkosten. En liten himlakropp vid namn 2014 MU69 som befinner sig i Kuiperbältets öde område har pekats ut som nästa mål med förväntad ankomst den 1 januari 2019.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj