Nasa-video: Besök Pluto på 70 sekunder

Tack vare bilder från rymdsonden New Horizons har Nasa satt ihop en video som tar dig till Plutos iskalla yta på några få sekunder.

Pluto

New Horizon-sonden flög förbi Pluto sommaren 2015 efter mer än 9,5 års resa genom solsystemet.

© Shutterstock

Föreställ dig att du på några få sekunder reser flera miljarder kilometer ut i solsystemet för att sedan placera fötterna på den iskalla och kraterfyllda ytan på en gåtfull dvärgplanet.

Det har nu blivit möjligt tack vare en video från Nasa som består av mer än 100 bilder. Bilderna är tagna av rymdfarkosten New Horizons, som flög förbi Plutoi juli 2015 efter nio års resa.

Charon och Pluto i pardans

Klicka på videon och följ med på expedition till Pluto.

Timelapse-videon startar med en avlägsen blick mot både Pluto och dess största måne Charon, och rör sig därefter gradvis närmare tills den slutligen gör ett försök att landa på dvärgplanetens ljusa, hjärtformade område.

Videon publicerades på elvaårsdagen av farkostens lansering den 19 januari tillsammans med en färgkarta över Pluto och en fantastisk bild av Charon som är upplyst av ett svagt, reflekterande ljus av självaste Pluto.

Nästa stopp: 2019

New Horizon

Illustration av rymdsonden New Horizon.

© Shutterstock

New Horizons unika uppdrag startade på allvar sommaren 2015 då den som första rymdsond någonsin tog bilder av Plutos tidigare outforskade yta.

Förbiflygningen var kulmen på mer än 9,5 års resa och inte mindre än 4,8 miljarder tillryggalagda kilometer.

Men det är långt ifrån det sista vi hör från farkosten. En liten himlakropp vid namn 2014 MU69 som befinner sig i Kuiperbältets öde område har pekats ut som nästa mål med förväntad ankomst den 1 januari 2019.