Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kom HELT tæt på Pluto
Universum - Pluto

Kom RIKTIGT nära Pluto

Nedslagskratrar från meteoriter och en rynkig yta. Nya bilder från sonden New Horizons viser Pluto i detalj.

En öde, kall och karg värld av berg, ödemarker, kratrar och raviner uppenbarar sig på den serie av utmärkta bilder som Nasas New Horizons-sond fortsätter att skicka hem till jorden från solsystemets utkant.

Bilderna härrör från sommaren 2015, men på grund av det extrema avståndet är det en långsam process att ladda ned bilderna till jorden.

Pluto har aldrig varit mer detaljerad

Bilderna är de skarpaste någonsin av planeten och de togs på ett avstånd av cirka 17 000 kilometer, bara en kvart innan sonden den 14 juli 2015 kom som närmast Pluto.

Precis före förbiflygningen brassade kameran på och fångade ett 800 kilometer långt och 80 kilometer brett bälte av olika landskapstyper.

Bilderna visar bland annat en isslätt, som man har döpt till Sputnik Planum, och en bergskedja vid namn al-Idrisi-bergen.

Detaljrikedomen på de nya bilderna är överväldigande och ger oss en unik inblick i en värld vi hittills bara har förknippat med en liten ljusfläck på solsystemets bakgård 4,76 miljarder kilometer härifrån.

Pluto är allt annat än en tråkig isklump

Pluto gömmer inte bara på bergskedjor och kratrar utan bjuder även på fem månar, ett ishjärta och en atmosfär som förnyar sig själv. Läs mer i artikeln:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj