Shutterstock
Pluto

Isvulkaner spyr ut slush ice på Pluto

En grupp forskare har närstuderat bilder från New Horizons tur förbi Pluto 2015 och medan vulkaner på jorden formas av smält sten, formas isvulkaner på Pluto av något som påminner om slush ice.

Planetforskare Kelsi Singer och hennes kolleger från Southwest Research Institute blev förvånade när de studerade de första närbilderna tagna av Pluto av Nasas rymdsond, New Horizons.

För där var beviset och en banbrytande upptäckt: Det finns isvulkaner på Pluto.

Medan vulkaner på jorden antingen spyr ut eller trycker upp varm magma från jordens inre i form av lava, så trycker dessa isvulkaner, även kallade kryovulkaner, upp islava som mest av allt ser ut som slush ice.

Bild av Pluto tagen av New Horizons-sonden 2015. De blå markeringarna kan vara isvulkaner, tror forskarna från Southwest Research Institute.

© Nasa, Johns Hopkins University, Applied Physics Laboratory, Southwest Research Institute

Forskargruppen tror att denna islava huvudsakligen består av vatten blandat med antifrostmedel som ammoniak eller metanol.

"Det är fortfarande svårt att föreställa sig att det är flytande, eftersom det är så kallt", förklarar Kelsi Singer för tidningen The Guardian.

"Genomsnittstemperaturen på Pluto är omkring 40 Kelvin (-233 grader Celcius, reds. anm.), så det är nog ett slaskigt material, eller så kan det vara solitt, precis som en glaciär som är solid men ändå kan flyta."

Isvulkaner bröt ut nyligen

Singer och hennes kolleger har undersökt och analyserat bilderna från New Horizons tur förbi Pluto, och de har speciellt fokuserat på ett område som ligger sydväst om den enorma nitrogenglaciären Sputnik Planitia.

Där ligger de två bergen, Wright Mons och Piccard Mons, som båda länge har misstänkts vara vulkaner.

Området täcker faktiskt ett större antal isvulkaner, där några är upp emot 7 000 meter höga och 10 till 150 kilometer breda.

Forskarna från Southwest Research Institute tror att vulkanerna har uppstått genom att flytande materia har pressat sig upp från berggrunden och format en kupol på toppen, där islavan har flutit ut.

Här ser du Wright Mons i färg, som tros vara en isvulkan. Bilden togs av New Horizons-sonden 2015.

© Nasa, Johns Hopkins University, Applied Physics Laboratory, Southwest Research Institute

Till skillnad från andra platser på Pluto är detta område i stort sett fritt från kratrar, vilket vittnar om att ytan har formats relativt nyligen.

Forskarna uppskattar att området inte är mer än en till två miljarder år gammalt, och att några av områdena har formats för bara 200 miljoner år sedan.

Eftersom Pluto är så kall, borde islavan inte alls kunna röra sig. Därför kan Plutos steniga kärna vara varmare än man tidigare har antagit.

Singer och hennes kolleger arbetar nu på att hitta en förklaring till vad som kan ha fått dessa vulkaner att bryta ut.

"Den kryovulkaniska aktiviteten i detta område måste vara relativt nytt i Plutos historia och kan indikera att Plutos inre struktur har restvärme eller mer värme än vi hittills har antagit, för att driva en sådan kryovulkanisk aktivitet", säger Kelsi Singer till Sci-News.com.