Nu kan du se Jupiter på natthimlen

Just nu och resten av april kan du njuta av kungen i vårt solsystem, gasjätten Jupiter, då jätteplaneten lyser starkare än någon stjärna på kvälls- och natthimlen.

Jupiter är så enorm att dess massa är tre gånger så stor som alla andra planeter i vårt solsystem - tillsammans. Just nu kan du se hur den lyser upp natthimlen.

© JPL-NASA

Det går att njuta av ett spektakulärt himlafenomen med blotta ögat under resten av april.

Jupiter- vårt solsystems absoluta kung - gnistrar på natthimlen, där den lyser tre gånger starkare än någon stjärna.

Den bästa tiden att få se gasjätten stråla är strax efter solnedgången. Då är allt som upplagt för en promenad i kvällsluften och en astronomisk upplevelse.

Du hittar Jupiter i stjärnbilden Jungfrun nära Karlavagnen (Big Dipper här på stjärnkartan).

© NASA/JPL-Caltech, Montage

Har du en någorlunda kapabel stjärnkikare kan du säkerligen få syn på några av Jupiters mörka och ljusa fält. Men även utan stjärnkikare är solsystemets massiva jätte en imponerande syn.

Så här ser du Jupiter

Jupiter dyker upp över horisonten cirka klockan 21.00. Titta mot ost-sydost för att upptäcka planeten.

Knyt din hand och håll ut den på en armlängds avstånd så att undersidan är i linje med horisonten. Det motsvarar tio grader över horisonten.

Jupiter kommer att vara synlig 20 grader över horisonten - det blir således två knytnävar upp över horisonten.

Förutom att Jupiter lyser starkare än alla stjärnor går det också att känna igen den på att den lyser med ett stabilt och konstant silvervitt sken till skillnad mot stjärnor, som ser ut att blinka.

Jupiter på topp rakt söder ut kl. 01.00

Från kl. 21.00 till 01.00 stiger Jupiter upp på natthimlen och när den når sin högsta punkt kommer den att vara synlig rakt söderut i stjärnbilden Kräftan (Cancer).

Har du turen att ha tillgång till ett teleskop kommer du också att kunna titta närmare på Jupiters fyra månar Io, Europa, Ganymedes och Callisto.