Nasa presenterar nya bevis för en nionde planet

Nu har astronomer fem starka bevis för att det i utkanten av vårt solsystem finns en enorm nionde planet, som drar i de andra planeternas banor.

Astronomer har hittat nya bevis för att det finns en gigantisk nionde planet i vårt solsystem.

© ESO/Tom Ruen/nagualdesign

Astronomer har hittat bevis för att det gömmer sig en mystisk jätte i utkanten av vårt solsystem – ett gigantiskt stenklot som drar i alla planeter runt oss.

Nasa har skickat ut ett pressmeddelande med, vad de kallar, tungt vägande dokumentation för att en nionde planet existerar.

Drar i planeter

Två nya bevis har dykt upp sedan i fjol, då två astronomer föreslog att en stor okänd planet kunde kretsa runt solen på långt avstånd.

De har aldrig sett planeten, men den kan förklara ett flertal mystiska fenomen.

  1. Sex dvärgplaneter i Kuiperbältet har skeva och avlånga banor och extremt långa omloppstider. Något stort och tungt måste påverka dem.
© nagualdesign // Wikimedia Commons
  1. De sex dvärgplaneternas banor lutar allihop 30 grader nedåt.

  2. När astronomerna knappade in Planet Nio i datorsimulerade modeller av solsystemet kom de fram till att den måste dra i andra planeters banor.

Efteråt insåg de att fem kända planeter redan passar in i modellen.

Tio gånger tynger än jorden

Nu har forskare upptäckt att Planet Nio förklarar två andra mysterier om solsystemet:

Alla planeternas banor lutar lite i relation till solens ekvator, samt att det finns objekt i Kuiperbältet som kretsar i rakt motsatt riktning jämfört med allt det andra.

"Vi har inga andra förklaringar till varför de uppför sig så märkligt", säger astrofysikern Konstantin Batygin.

Nu vill astronomerna bara få syn på Planet Nio, som uppskattas väga tio gånger mer än jorden, befinna sig 20 gånger längre bort från solen än Neptunus och består av is och sten.