JPL-Caltech/NASA
titan, saturn, måne, liv, metan

Meteoritnedslag kan ha skapat liv på Titan

Meteoritnedslaget som skapade kratern Menrva på ismånen Titan kan ha inneburit perfekta förhållanden för livets ursprung för en miljard år sedan.

Den iskalla Saturnusmånen Titan kan vara ett bra ställe att leta efter liv på i vårt solsystem.

Månens yta är packad med kolväten – och under månskorpan döljer sig förmodligen ett stort hav av vatten. Båda är viktiga beståndsdelar för liv.

Nu föreslår forskare att meteoritnedslaget kan ha mixat de båda ingredienserna – och skapat idealiska förutsättningar för livets uppkomst.

Meteoritnedslag knäckte skalet

2012 besökte Cassinisonden ismånen Titan och avslöjade att månen döljer ett hav 100 kilometer under ytan.

Genom att göra en modell av Titans största meteoritnedslag, som skapade den 425 kilometer breda Menrvakratern, har forskare vid Universidade Estadual de Campinas i Brasilien kommit fram till att nedslaget troligtvis gjorde ett hål ner till månens underjordiska hav.

Titan, Saturnus, måne, liv, metan
© NASA

Tre fakta om Saturnus största måne Titan

1: Det är den enda bland 150 kända månar som har en riktig atmosfär.

2: Dess atmosfär består främst av kväve och har regn av flytande metan.

3: Det är den enda platsen med vätska på ytan - förutom jorden.

Skapade en sjö i en miljon år

På så sätt blandades ytan med vattnet från underjorden. Nedslaget skapade en stor sjö som det tog drygt en miljon år för att frysa till is igen.

En miljon år med en näringsrik och flytande soppa kan ha varit tillräckligt lång tid för bakterier att kunna utvecklas i.

titan, saturnus, måne, liv, metan, krater, Menrva

Menrvakratern är 425 kilometer bred. Här störtade en 36 kilometer stor meteorit ned för en miljard år seden och kan ha gjort hål ned till månens underjordiska hav.

© JPL-Caltech/ASI/NASA

Drönare som drivs med kärnkraft på besök

År 2027 ska Nasas självstyrande drönare Dragonfly, som drivs av ett kärnkraftsbatteri, lyfta mot Titan. Den anländer enligt plan 2036 och kan ta sig över långa avstånd.

Den är utrustad med fyra propellrar och kan flyga runt i Titans atmosfär av metan, som är fyra gånger så tjock som jordens atmosfär. Förhoppningen är att drönaren ska kunna leta efter liv i Menrva eller någon av Titans andra kratrar.