Meteor eller meteorit?

Vad är skillnaden mellan en meteor och en meteorit?

Himlen blinkade och natt förvandlades till dag då en meteor lyste upp himlen över Grönland torsdagen den 3 januari. Trots att meteorer bara är små stenar sätter de igång våldsamma krafter när de brakar in i jordens atmosfär.

Den svarta kvällshimlen lyste plötsligt i turkost då en meteor drog in över den grönländska huvudstaden Nuuk torsdagen den 3 januari klockan 18.55.

I flera sekunder badade invånarna i staden i ljus när eldkulan visade sig på himlen och många hann fånga fenomenet på film.

Här har Gustav Fischer, som bor i Nuuk, filmat hur natthimlen plötsligt lyste upp.

Även i staden Sisimut, hela 320 kilometer från Nuuk, kunde man se det kraftiga skenet från eldkulan.

Bilruta avslöjar glödande meteor

Meteoren kan kan ha varit en del av meteorsvärmen bootiderne som hade sin der toppede torsdag og fredag i sidste uge.

Bootiderne er stumper fra Asteroiden 2003 EH1. De små rester viser sig som stjerneskud, når de brager ind i Jordens atmosfære, og bootiderne er kendt for sine klart lysende ildkugler.

Andre har fanget et glimt af meteoren i en bilrude:

En meteor är detsamma som ett stjärnfall, alltså ett ljusfenomen på himlen.

En meteorit är däremot ett mer handgripligt fenomen, nämligen en sten, som fallit ned från himlen.

De båda fenomenen är naturligt nog nära förknippade.

En meteor utlöses av att ett objekt från himlen tränger in i ordens atmosfär. Eftersom hastigheten hos den typen av objekt måste mätas i dussintals kilometer per sekund, har de enbart i kraft av sin rörelse en enorm energi.

När en utifrån kommande sten får kontakt med luften, bromsas rörelsen automatiskt av friktionsmotståndet. Därmed omvandlas energin till värme, som får stenens material eller en del av det att smälta och förångas.

Både värmen och det förångade materialet avsätts längs banan. Det är på detta sätt en meteor uppstår.

Den typiska meteoren bildas av en partikel stor som ett sandkorn.

Meteoriter är "överlevare"

Större partiklar, till exempel stora som en ärta, sänder ut ett kraftigt ljus, ofta åtföljt av en enorm smäll. Större stenar leder till ännu kraftigare förlopp, och i sådana fall händer det även att stenen överlever passagen ned genom atmosfären – det är denna rest som kallas en meteorit.

Eftersom en inkommande kropp strängt taget kan kallas en meteorit först efter nedslaget, omtalar man ofta själva den ”himmelska” stenen som en meteorid.

Har den en viss storlek, kallar man den istället för en asteroid, i likhet med den ursprungliga beteckningen för de småplaneter, som ligger i ett bälte mellan Mars och Jupiter.