Martin Fredholm

Vad är det? Läsare upptäcker eldklot på himlen

I München såg vi något fantastiskt på himlen som vi spelade in med mobilen. Är det en meteor som bryter igenom atmosfären?

Eldklotet i videon är tyvärr varken en meteor eller något rymdskräp. Istället rör det sig troligtvis om ett jetplan som reflekterar solljuset och bildar ett spår av kondens (vattenånga) efter sig.

Riktiga eldklot, eller fireballs på engelska, ser annorlunda ut. Fenomenet uppstår när stora klumpar av sten, is eller metall brinner upp när de dundrar genom atmosfären i tusentals kilometer i timmen.

Därför lyser de sällan så länge som föremålet i videon.

Om videon visade en meteor skulle den lysande kulan framtill vara betydligt större i förhållande till svansen. Ett eldklot varierar vanligtvis också i ljusstyrka eftersom klumpen av sten, metall eller is inte är perfekt rund och därför tumlar genom atmosfären samtidigt som den går sönder.

Objektet påminner mer om ett snabbt jetplan, troligen ett militärt jaktplan, som reflekterar den nedgående solen, vilket gör att det ser ut som ett eldklot. Det förklarar också att videon varar i 24 sekunder – ett riktigt eldklot från rymden lyser vanligtvis bara i mellan två och tio sekunder.

Svansen av kondens är i själva verket två strimmor, vilket tyder på att det rör sig om ett jetplan med två motorer. Det tyska flygvapnet opererar med två stridsflygplan, Eurofighter Typhoon och Panavia Tornado. Båda modellerna är utrustade med två motorer, vilket gör det svårt att bedöma exakt vilken flygplansmodell det rör sig om.

Eldklot förekommer någonstans på jorden en eller två gånger per dygn och orsakas av objekt som är minst lika stora som en knytnäve och lyser starkare än fullmånen i upp till tio sekunder.

Stjärnfall (meteorer) är betydligt vanligare och träffar jorden hundratals gånger per dygn.

Partiklar ända ner till storleken av ett sandkorn kan skapa stjärnfall, som snabbt brinner upp och bildar en lysande strimma högt upp på himlen. De är särskilt vanliga i samband med årliga meteorsvärmar som Leoniderna och Perseiderna.

Riktiga eldklot ska rapporteras

Senast en riktigt stor meteor bröt igenom atmosfären var den 15 februari 2013. Då exploderade en cirka tolv ton tung sten över den ryska staden Chelyabinsk. Nästan 1 500 personer skadades, inklusive eftersom tryckvågen krossade stadens fönster.

Om du ser ett eldklot kan du rapportera det på www.fireball.imo.net. Där registrerar American Meteor Society alla rapporter om eldklot för att riktning och varaktighet ska kunna samlas i en modell och ge en trolig nedslagsplats för meteoriten.

Om du har en vetenskaplig fråga eller en bild som du saknar svar på kan du skicka den via www.illvet.se/fragaoss.