Stjärnfall 2023
Från Geminidernas överväldigande kaskader av stjärnfall till Tauridernas oändligt långa färgrika svansar och Perseidernas publikvänliga sensommarshow.
Stjärnfall är fantastiska och upplevelsen att få stå andäktigt och följa en meteor som brinner upp i jordens atmosfär är något alldeles särskilt - omgärdat av mystik, förhoppningar och en mäktig känsla av att vara en liten del i ett oändligt universum.
Kanske nickar du igenkännande åt glädjen att få ligga på rygg en augustinatt och låta dig överväldigas av stjärnfall efter stjärnfall? I så fall är vår stjärnfallskalender det rätta för dig.
På den här sidan hittar du din guide - alltid uppdaterad - till årets största stjärnfallsupplevelser, med exakta datum då chansen är som störst att få se flest stjärnfall.
Bara att skriva ut eller bokmärka så att du lätt hittar tillbaka.
Mycket nöje - vi ses därute!
Stjärnfallskalender 2023
Använd vår stjärnfallskalender för att få en snabb överblick över vilka meteorsvärmar du kan se 2023.
- Kvadrantiderna (Bootiderna) - 28 december - 12 januari 2023
- Lyriderna - 14 april - 30 april 2023
- Eta-Aquariderna - 19 april - 28 maj 2023
- Alfa-Capricorniderna - 7 juli - 15 augusti 2023
- Delta-Aquariderna - 18 juli - 21 augusti 2023
- Perseiderna - 17 juli - 24 augusti 2023
- Orioniderna - 2 oktober - 7 november 2023
- Tauriderna / Nordlige - 13 oktober - 2 december 2023
- Leoniderna - 6 november - 30 november 2023
- Geminiderna - 4 december - 20 december 2023
- Ursiderna - 17 december - 26 december 2023
Du kan läsa mer om de olika meteorsvärmarna här nedan.
Meteorregnet Kvadrantiderna
- Period: 28 december 2020 - 12 januari 2023
- Kulminerar: 3 - 4 januari 2023
- Intensitet: 110 stjärnfall i timmen
Kvadrantiderna har faktisk potential att bli årets största och mest spektakulära stjärnfallsupplevelse, men oddsen tycks alltid vara emot Kvadrantiderna.
För det första kulminerar Kvadrantiderna under en mycket kort period – så lite som sex timmar under dagen då intensiteten är maximal. Och för det andra är vädret i stort sett alltid trist molnigt tidigt i januari.
Men lyckas du se högintensitetsperioden under de sena nattimmarna natten till den 3 januari, och om molnen håller sig undan, så får du jackpot med upp till 110 stjärnfall varierande från små korta ljussvaga glimtar till enormt ljusstarka eldklot med jättesvansar tvärs över himlen.
Kvadrantiderna har sitt ursprung i stjärnbilden Björnvaktaren, och för de av oss som inte har stenkoll på Björnvaktaren, så hittar du den genom att följa Karlavagnens "handtag" i en rak linje till den klart lysande röda jättestjärnan Arcturus.
Arcturus markerar botten av Björnvaktaren, som sträcker sig därifrån och upp mot Karlavagnens "handtag".
Meteorregnet Kvadrantiderna (Bootiderna) har sitt ursprung i: Asteroiden 2003 EH1

Kvadrantinerna (Bootiderna) kan skapa en spektakulär meteorregn.
ERBJUDANDE TILL DIG: Kom nära ett regn av stjärnfall
Upplev ett av natthimlens vackraste fenomen med din egen kikare.
Du får din egen kikare, en guide till stjärnhimlen samt en prenumeration på Illustrerad Vetenskap för ENDAST 139 kronor. Klicka här och få det fantastiska erbjudandet.
Meteorregnet Lyriderna
- Period: 14 april – 30 april 2023
- Kulminerar: 22 – 23 april 2023
- Intensitet: 18 stjärnfall i timmen
Lyriderna är varken det mest ljusstarka meteorregnet, det mest intensiva meteorregnet eller det meteorregn med de längsta och mest varaktiga svansarna.
Däremot är det ett av få meteorregn som sprids jämnt över 3–5 dagar kring sin maximala intensitet och därför med stor sannolikhet är synligt under natt med klart eller till och med helt molnfritt väder.
Som med Quadrantinerna och ett antal andra meteorregn är det som mest aktivt på himlen sent på natten och speciellt under timmarna före gryningen, då Lyriderna tar sin början högt på natthimlen ger det den bästa upplevelsen.
Centrum för stjärnfallen är den lilla stjärnbilden Lyran, som du hittar nära Karlavagnen och precis intill Vega, en av natthimlens kraftigast lysande stjärnor.
Meteorregnet Lyriderna har sitt ursprung i: Kometen Thatcher

Lyridernas meteorregn i april 2020.
Meteorregnet Eta Aquariderna
- Period: 19 april – 28 maj 2023
- Kulminerar: 5 – 6 maj 2023
- Intensitet: 50 stjärnfall i timmen
Eta-versionen av Aquariderna toppar med 40–60 stjärnfall på den södra sidan av ekvatorn, medan den på det norra halvklotet begränsas till omkring 30 stjärnfall i timmen, när intensiteten är som högst.
MEN – i gengäld är Eta Aquariderna ett av de mest tillgängliga meteorregnen, eftersom det både varar länge med en kulmen utspridd över en veckas tid och samtidigt står för några av årets stjärnfall med längst livslängd och de absolut längsta svansarna över natthimlen.
Titta söderut – lågt på himlen i riktning mot stjärnbilden Vattumannen – under timmarna före gryning. Du kommer inte att bli besviken!
Meteorregnet Eta-Aquariderna har sitt ursprung i: Halleys komet

Meteorregnet Eta-Aquariderna sett från stranden.
Meteorregnet Alfa Capricorniderna
- Period: 7 juli – 15 augusti 2023
- Kulminerar: 30 – 31 juli 2023
- Intensitet: 5 stjärnfall i timmen
Det tog lång tid innan Alfa Capricorniderna överhuvudtaget godkändes som meteorregn, och så sent som 1948 existerade det inte ens i översikten över då officiellt erkända meteorregn.
Men Alfa Capricorniderna har sedan dess fått upprättelse och kan dessutom något som inte många andra meteorregn kan. Det kan skapa riktiga eldklot på natthimlen.
Stjärnfallen från Alfa Capricorniderna är nämligen lika bländande som de är få, och även om meteorerna från regnet inte drar några stora svansar efter sig, så är den rena ljusintensiteten när de bländar upp verkligen värd en förlorad natts sömn.
Titta mot stjärnbilden Stenbocken i sydlig riktning.
Meteorregnet Alfa-Capricorniderna har sitt ursprung i: Kometen 169P/NEAT

Meteorregnet Alfa-Capricorniderna kan något som inte många andra meteorregn kan.
Meteorregnet Delta Aquariderna
- Period: 18 juli – 21 augusti 2023
- Kulminerar: 29 – 30 juli 2023
- Intensitet: 16 stjärnfall i timmen
Delta Aquariderna är här på norra halvklotet mycket beroende av bra väder.
Det beror på att meteorregnet kommer till vår natthimmel i en mycket låg vinkel i sydlig riktning och därför kräver helt klart väder för att komma till sin rätt. Samtidigt är det ett av de mer ljussvaga meteorregnen.
Men när vädret är klart och klockan närmar sig tre på natten, så är det under tre dagar garanti för massor av stjärnfall. De är bara inte lika spektakulära som exempelvis Perseiderna, som du dock bara behöver vänta ytterligare två veckor på....
Meteorregnet Delta-Aquariderna har sitt ursprung i: OKÄND - men experter anser att det lutar mot kometen 96P/Machholz

Meteorregnet Delta-Aquariderna syns om vädret är klart.
Meteorregnet Perseiderna
- Period: 17 juli – 24 augusti 2023
- Kulminerar: 12 – 13 augusti 2023
- Intensitet: 100 stjärnfall i timmen
Utan jämförelse årets mest populära meteorregn på norra halvklotet. Inte minst eftersom det träffar jorden med full intensitet mitt under årets varmaste nätter.
Eftersom Perseiderna samtidigt är ett av årets mest aktiva meteorregn är det årets absoluta höjdpunkt för de flesta.
Med 80 till så många som 200 stjärnfall i timmen under de bästa åren, tvåsiffriga temperaturer och en kulminering som sträcker sig över tre dagar, är det verkligen svårt att hitta en ursäkt för att inte sätta sig till rätta i trädgårdsstolen och luta sig bakåt.

Meteorregnet Perseiderna sett från skogen.
Ett gott råd är dock att gå ut i god tid om du vill få den totala upplevelsen av Perseiderna, för dina ögon behöver vänja sig vid mörkret.
När dina ögon väl har vant sig vid mörkret kommer du att kunna de även de mindre ljusstarka stjärnfallen och därmed ha möjlighet att njuta av hela den imponerande synen av upp till 2–3 stjärnfall i minuten – hela natten.
Ta med en bekväm trädgårdsstol eller kudde/dyna, något att äta och dricka och kanske myggmedel.
Meteorregnet Perseiderna har sitt ursprung i: Kometen Swift-Tuttle
Så såg meteorregnet Persiderna ut vid Yosemite nationalpark 2015.
Meteorregnet Orioniderna
- Period: 2 oktober – 7 november 2023
- Kulminerar: 21 – 22 oktober 2023
- Intensitet: 10-20 stjärnfall i timmen
Orioniderna tillhör årets vackraste meteorregn med stjärnfall som har galet långa svansar och lång livslängd.
Samtidigt har Orioniderna även den uppseendeväckande egenskapen att meteorregnet kolliderar med jorden i stort sett frontalt, vilket innebär att meteorernas ingångshastighet i mötet med atmosfären är vansinnigt hög. 67 km/s för att vara exakt.
Det betyder att stjärnfallen från Orioniderna rör sig blixtsnabbt över himlen och därmed hinner täcka en betydande del av himlavalvet innan de brinner ut.
Det gör Orioniderna till det meteorregn som är svårast att missa, för ofta ser det ut som om stjärnfallen susar hela vägen tvärs över natthimlen.

Meteorregnet Orionederna i 2016.
Orioniderna har stjärnbilden Orion som utgångspunkt, men på grund av stjärnfallens höga hastighet och de enormt långa svansarna bör du inte fokusera på en plats på himlen, eftersom du i så fall missar alltför många.
Lägg dig i stället på rygg och iaktta lugnt så mycket av natthimlen på en gång som möjligt.
Meteorregnet Orioniderna har sitt ursprung i: Halleys komet

Meteorsvärmen på natthimlen toppar med cirka 20 stjärnfall i timmen från och med den 20 oktober och de tre till fyra kommande nätterna
Meteorregnet Tauriderna / Norra
- Period: 13 oktober – 2 december 2023
- Kulminerar: 11 – 12 november 2023
- Intensitet: 5 stjärnfall i timmen
De norra Tauriderna kännetecknas liksom de södra Tauriderna av de mycket ljusstarka stjärnfallen med långa svansar och lång livslängd. Utgångspunkten är stjärnbilden Oxen, men stjärnfallen kommer från många olika punkter, så var uppmärksam på hela himlavalvet.
Tauriderna är ett av de meteorregn som innehåller de största meteorerna och därför skapar flest meteoriter.
Meteorregnet Tauriderna har sitt ursprung i: Enckes komet

Meteorregnet Tauriderna i november.
Meteorregnet Leoniderna
- Period: 6 november – 30 november 2023
- Kulminerar: 17 – 18 november 2023
- Intensitet: 15 stjärnfall i timmen
Leoniderna har potential att skapa en av de absolut största ljusföreställningarna på natthimlen och meteorregnet har vissa år levererat upp emot 50 000 stjärnfall i timmen. Dessvärre förväntas nästa meteorregn av sådan styrka att inträffa först år 2099.
Normalt ligger intensiteten på 12–20 stjärnfall i timmen och de allra flesta har sin utgångspunkt i stjärnbilden Lejonet.
Meteorregnet Leoniderna har sitt ursprung i: Kometen Tempel-Tuttle

Leoniderna kan skapa en spektakulär föreställning.
Meteorregnet Geminiderna
- Period: 4 december – 20 december 2023
- Kulminerar: 14 – 15 december 2023
- Intensitet: 150 stjärnfall i timmen
Årets kraftigaste och mest intensiva meteorregn är Geminiderna som samtidigt är ett av de få meteorregn som ger flest stjärnfall under timmarna före midnatt.
Meteorerna från Geminiderna är mycket små och tränger in i jordens atmosfär i närheten av stjärnbilden Tvillingarna med relativt låg hastighet.
Därför lyser stjärnfallen därifrån ofta kraftigt med under kortare tid och med mindre svansar. I gengäld blir antalet stjärnfall fler och fler för varje år.
Kombinationen av många och mycket ljusstarka stjärnfall gör Geminiderna till alla stjärnkikares favoritregn.
Meteorregnet Geminiderna har sitt ursprung i: Asteroiden 3200 Phaeton

Meteorregnet Geminiderna över Maharashtra, Indien.
Meteorregnet Ursiderna
- Period: 17 december – 26 december 2023
- Kulminerar: 22 – 23 december 2023
- Intensitet: 10 stjärnfall i timmen
Ursiderna kan bli lite bortglömda, eftersom meteorregnet dels infaller samtidigt som julen, och dels för att det är ganska svårt att följa efter Geminiderna.
Men de som ger sig ut under de tidiga morgontimmarna på själva dagen för regnets maximala intensitet belönas med 10 och ofta upp till 20 stjärnfall i timmen – om vädret tillåter.
Ursiderna levererar några av de mindre ljusstarka stjärnfallen med förhållandevis korta svansar och deras ursprung är utspritt. Därför kan en molnig himmel lätt ta udden av upplevelsen.
Ursiderna har sitt ursprung i: Kometen 8P/Tuttles komet