Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Leoniderna bjuder på kosmisk stjärnföreställning

Just nu rör sig jorden genom meteorsvärmen Leoniderna och det innebär ett stort antal stjärnfall för alla som är vakna. Meteorsvärmen toppar i år under natten till den 17 november och du kan se fram emot 15-20 stjärnfall i timmen om det är molnfritt ute.

Om Leoniderna

De kommande nätterna kommer stjärnhimlen lysas upp av meteorsvärmen Leoniderna, som är rester från kometen Temple-Tuttle.

På sin väg runt solen tar jordens kretslopp oss rakt igenom ett täcke av stoft och stenrester från en komet och det kommer att innebära upp emot 15 vackra stjärnfall per timme med natten till tisdagen den 17 november som den absoluta höjdpunkten.

Du behöver hitta Lejonet

För att få ut största möjliga upplevelse av Leoniderna ska du leta upp stjärnbilden Lejonet, för det är här som de flesta stjärnfallen kommer att ha sin källa (därav namnet).

Men försök att inte fokusera all din uppmärksamhet på ett ställe på himlen.

Leoniderna skapar vackra långa svansar och därför är det bäst att låta blicken vandra runt stjärnbilden Lejonet så att du inte missar stjärnfallen på deras väg tvärs över natthimlen.

Leoniderna har förmåga att skapa en av de största stjärnfallsföreställningarna på himlen, och meteorsvärmen har under några år levererat upp emot 50 000 stjärnfall per timme. Men en meteorsvärm av den storleken förväntas först inträffa år 2099 igen, och vanligtvis ligger intensiteten mellan tolv och 20 stjärnfall i timmen. Här är ett av stjärnfallen som fångats i Silkeborg, Danmark, av fotografen och amatörastronomen Jesper Grønne.

© Jesper Grønne

Lägg dig på rygg - i varma kläder

Det bästa är faktiskt att lägga sig på rygg under natthimlen på en plats utan störande ljusföroreningar, eller att du placerar dig i en bakåtlutad trädgårdsmöbel.

Spana in kalendern med årets alla meteorsvärmar här!

Glöm inte något varmt att dricka och inte minst varma kläder. Stjärnskådning i november kan vara ett kallt nöje.

Guide till Leoniderna

  • VAR OCH NÄR?

    Du har störst chans att få se Leonidernas dansande stjärnföreställning långt in på natten, det vill säga strax innan gryningen den 17 november. Hitta stjärnbilden Lejonet på natthimlen (i siktet). Det är de flesta stjärnfallen kommer att ha sin källa.

  • SYNLIGHET?

    Om vädret är med oss är förhållandena goda i år eftersom månens ljus inte skiner på fukt och partiklar i atmosfären. I områden utan artificiell ljusförorening skapar detta en mörk, stjärnbelagd bakgrund till de vanligtvis snabba och starkt lysande leoniderna.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj