Om Leoniderna
De kommande nätterna kommer stjärnhimlen lysas upp av meteorsvärmen Leoniderna, som är rester från kometen Temple-Tuttle.
På sin väg runt solen tar jordens kretslopp oss rakt igenom ett täcke av stoft och stenrester från en komet och det kommer att innebära upp emot 15 vackra stjärnfall per timme med natten till tisdagen den 17 november som den absoluta höjdpunkten.
Du behöver hitta Lejonet
För att få ut största möjliga upplevelse av Leoniderna ska du leta upp stjärnbilden Lejonet, för det är här som de flesta stjärnfallen kommer att ha sin källa (därav namnet).
Men försök att inte fokusera all din uppmärksamhet på ett ställe på himlen.
Leoniderna skapar vackra långa svansar och därför är det bäst att låta blicken vandra runt stjärnbilden Lejonet så att du inte missar stjärnfallen på deras väg tvärs över natthimlen.

Leoniderna har förmåga att skapa en av de största stjärnfallsföreställningarna på himlen, och meteorsvärmen har under några år levererat upp emot 50 000 stjärnfall per timme. Men en meteorsvärm av den storleken förväntas först inträffa år 2099 igen, och vanligtvis ligger intensiteten mellan tolv och 20 stjärnfall i timmen. Här är ett av stjärnfallen som fångats i Silkeborg, Danmark, av fotografen och amatörastronomen Jesper Grønne.
Lägg dig på rygg - i varma kläder
Det bästa är faktiskt att lägga sig på rygg under natthimlen på en plats utan störande ljusföroreningar, eller att du placerar dig i en bakåtlutad trädgårdsmöbel.
Spana in kalendern med årets alla meteorsvärmar här!
Glöm inte något varmt att dricka och inte minst varma kläder. Stjärnskådning i november kan vara ett kallt nöje.
Guide till Leoniderna
VAR OCH NÄR?
Du har störst chans att få se Leonidernas dansande stjärnföreställning långt in på natten, det vill säga strax innan gryningen den 17 november. Hitta stjärnbilden Lejonet på natthimlen (i siktet). Det är de flesta stjärnfallen kommer att ha sin källa.
SYNLIGHET?
Om vädret är med oss är förhållandena goda i år eftersom månens ljus inte skiner på fukt och partiklar i atmosfären. I områden utan artificiell ljusförorening skapar detta en mörk, stjärnbelagd bakgrund till de vanligtvis snabba och starkt lysande leoniderna.