Alan Chen/Unsplash

Julhimlen skrudar sig i stjärnfall

STJÄRNGUIDE: Årets sista meteorskur regnar ned över oss under juldagarna. Ta med filtar och termosar ut i natten och upplev Ursiderna.

OM JULENS STJÄRNFALL

Har du inte sett några stjärnfall i år, så får du sista chansen nu!

Ursiderna besöker oss i dagarna omkring den 17–26 december med åtskilliga stjärnfall i timmen.

Om du tar en filt under armen och ger dig ut natten mellan den 21 och 22 december, då meteorregnet kulminerar har du chansen att suga i dig de sista stjärnfallen 2020.

Eftersom månen i år är närmast full samtidigt som meteorsvärmens glittrande regn kommer en av de svagare stjärnfallen att drunkna i det starka månskenet, men det finns fortfarande möjlighet att uppleva de mer ljusstarka kandidaterna.

Kometstoft brinner upp i jordens atmosfär

Enligt astronomerna kan vi räkna med cirka tio stjärnfall i timmen när meteorregnet kulminerar.

Ursiderna kommer från kometen 8P/ Tuttle, vars omlopp runt solen tar 14 år. Stjärnfallen glimtar till på himlen därför att jorden passerar de stoftrester som kometerna lämnar längs sin bana.

Du kan se stjärnfallens bana i solsystemet här.

Julstjärnfall stålar vackrast i det fria

Vill du ha den bästa chansen att se stjärnfallen ska du lämna kikaren hemma och hitta en plats med bred utsikt så långt ifrån gatlyktorna och andra ljuskällor som möjligt.

Dina chanser är bäst om du ger dina ögon 20–30 minuter för att anpassa sig till mörkret, så att du kan få syn på de glittrande kometresterna på natthimlen.

STJäRNGUIDE

GÖR SÅ HÄR:

HUR OCH NÄR?

Meteorregnet kan upplevas mellan den 17 och den 26 december, men når sin kulmen natten mellan den 21 och den 22 december. Titta efter Lilla björn som syns i norr och cirka 40 grader över horisonten klockan nio på kvällen den 21 december.

SYNLIGHET?

Ursiderna bjuder på stjärnfall med jämförelsevis korta svansar när de bryter igenom jordens atmosfär relativt långsamt för en meteorsvärm (115 000 km/h). Därför brinner meteorerna snabbt ut på himlen och du får vara uppmärksam för att fånga deras sista gnistrande stjärnfall.