Exploderande meteor kunde mätas på Richterskalan

Förra veckan satte en meteor himlen i brand över den amerikanska delstaten Michigan. Den efterföljande tryckvågen var så stark att den motsvarade en mindre jordbävning.

Flera bilkameror fångade meteoren på film.

© Youtube.com

En stark ljusblixt lyser upp himlen. Tre minuter senare kommer en våldsam smäll och det skapar en tryckvåg som är så kraftfullt att den kommer upp i samma effekt som en jordbävning som mäter 2,0 på Richterskalaen.

Invånarna i den amerikanska delstaten Michigan bevittnade ett sällsynt fenomen på tisdagskvällen den 16 januari.

En så kallad bolid – en exploderande meteor– dundrade in över den nordamerikanska delstaten.

Den största faran är tryckvågen

Bolider är starkt lysande meteorer som drar en svans av eld efter sig på himlen. De allra flesta bolider exploderar i atmosfären och fragmenten efter dem brinner upp innan de når jorden.

Den största faran är därför tryckvågen – inte nedfallande rymdsten.

Baserat på ljusstyrkan och tryckvågen uppskattar forskarna att meteoren över Michigan var cirka två meter i diameter och att den hade en hastighet av 45 000 kilometer i timmen när den exploderade.

Det hände så pass långt uppe i atmosfären att det tog smällen och tryckvågen tre minuter att nå ned till jorden där seismisk utrustning fångade upp dem.

Rysk bolid mätte 4,2 Richter

Boliden över Michigan är en mindre variant. 2013 exploderade en annan bolid över den ryska staden Tjeljabinsk.

Ljuset från den boliden var cirka 30 gånger starkare än solen, explosionen motsvarade 30 Hiroshimabomber och tryckvågen uppmättes till 4,2 på Richterskalaen.

Boliden i Ryssland ledde till att 1 159 personer skadades, liksom drygt 3 000 byggnader. I Michigan var befolkningen mer tursam – där fanns det inga rapporter om skador.