NASA

Vår minsta granne tittar fram från sitt gömställe

April 2023: Den minsta planeten i solsystemet är bara synlig några få gånger om året – bland annat just nu. Vi hjälper dig att hitta den.

OM MERKURIUS

Just nu är chanserna goda för att få se solsystemets innersta och minsta planet, Merkurius. Planetens diameter är bara 4 878 kilometer – drygt en tredjedel av jordens och motsvarande bredden på det amerikanska fastlandet.

Just storleken och det korta avståndet från solen gör Merkurius vanligtvis svår att observera. För det mesta befinner sig planeten antingen gömd bakom solen eller framför solen, där den försvinner i det starka ljuset.

Den bästa tiden att se Merkurius är därför när den är som längst bort från solen sett från jorden. Denna tid i Merkurius bana kallas även för maximal elongation.

När Merkurius är som längst bort från solen, sett från jorden, är planeten som mest synlig.

© NASA

På grund av att planetens befinner sig nära solen kommer Merkurius att vara synlig antingen strax före soluppgången eller strax efter solnedgången, beroende på vilken sida av solen den befinner sig på.

Det tar 88 dagar för planeten att ta ett varv runt solen, och maximal elongation kan därför upplevas flera gånger om året. Merkurius och Venus är de enda planeterna som bäst ses under maximal elongation. Detta beror på att de är närmare solen än vad jorden är.

© Lasse alexander lund-andersen & anders spillemose bothmann

Merkurius bevisade rumtiden

I decennier försökte astronomer förklara Merkurius bana med hjälp av en extra, okänd planet. Sedan kom Albert Einsteins relativitetsteori.

Merkurius bana avviker cirka två grader varje århundrade. Einsteins relativitetsteori förklarar det med att solens massa böjer rumtiden runt sig, vilket slungar Merkurius ut i en förändrad bana.

GUIDE TILL MERKURIUS

Stjernehilmen, Merkur
©

SÅ GÖR DU

VAR OCH NÄR?

Merkurius kan ses i skymningen precis efter solnedgången den 11 april, bara några grader över den västra horisonten.

SYNLIGHET?

Merkurius lyser starkt – även i skymningsljus. I en handkikare kan du se att planeten har faser, precis som månen. Fasen kommer att vara halv – det vill säga att du ser hälften av Merkurius dagsida och hälften av nattsidan.