Merkurius krymper sakta ihop

Upptäckten av en gigantisk kanjon på Merkurius vittnar om planetens gradvisa sammandragning. Ravinen är 3,2 kilometer djup och större än Grand Canyon.

Merkur Great Valley TOP

Solsystemets minsta planet blir mindre och mindre.

En nyupptäckt jätteravin på Merkurius– Great Valley – visar med all tydlighet hur branta bergssluttningar skjuter i vädret i takt med att planeten krymper.

”Det beror på den globala hopdragningen av den krympande planeten som bara består av en platta", säger filosofie doktor Thomas Watters från Smithsonian National Air and Space Museum som gjorde upptäckten.

Krympande planet skapar raviner

Watters gjorde en topografisk bildanalys av Merkurius som avslöjade den 1 000 kilometer långa, 400 kilometer breda och 3,2 kilometer djupa dalen.

Det gör Great Valley större än Grand Canyon.

Följ den fortskridande förfiningen av bildanalysen här:

Great Valley har uppstått eftersom Merkurius stora metallkärna långsamt kyls ned. Det gör att planeten drar ihop sig och får stenskorpan att resa sig från ytan på vissa ställen.

Fenomenet har så småningom skapat jätteravinens branta sluttningar.

Till skillnad mot jorden består Merkurius endast av en kontinentalplatta och därför kan ytan bara röra sig uppåt och inte i sidled.

Rymdsonder utforskade Merkurius

Att Merkurius krymper har länge varit känt bland forskare och det bekräftades på bilder från rymdsonderna Mariner 10 på 1970-talet och Messenger på 2010-talet.

I dag vet man att Merkurius yta har dragit ihop sig med cirka 14 kilometer sedan stenplaneten föddes för cirka 4,6 miljarder år sedan.

Nasas rymdsond Messenger kretsade runt Merkurius från 2011-2015.