Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vattnet på Mars tömdes via hål i atmosfären

I decennier har forskare funderat över varför Mars förlorade sina hav och floder för 3,8 miljoner år sedan. Nu kan gåtan slutligen lösas tack vare nya datorsimuleringar.

Shutterstock

Mars hade tills för 3,8 miljarder år sedan nästan lika mycket vatten som jorden med sjöar, floder och en ocean, som täckte cirka en tredjedel av planeten.

Hittills har det varit en gåta för forskarna vart allt vattnet har tagit vägen, men nu har en grupp tyska och ryska astronomer hittat en förklaring.

Den röda planeten har helt enkelt tömts på vatten på grund av stoftstormar och varma somrar.

Årstider är mer extrema

Mars har årstider precis som jorden, men på den röda planeten är de mycket mer extrema eftersom Mars bana är förskjuten så att solen inte ligger helt i centrum

Det betyder att när det är sommar på det södra halvklotet är Mars betydligt närmare solen än under resten av året.

Följden är att atmosfären på det södra halvklotet värms upp och det skapar ett hål som planetens vattenånga kan komma ut igenom.

Normalt är vattenångan instängd i atmosfären av ett kallt luftskikt, som ligger på 60-90 kilometers höjd. Det är detta skikt som det går hål på när det blir sommar på planetens södra halvklot.

Mars har precis som jorden varit en blå planet, men för 3,8 miljarder år sedan började den förlora sitt vatten. I dag finns resterna som is vid planetens poler.

Vattenångan faller som snö

Forskarna har testat sin hypotes i datorsimuleringar och de visar att vatten under dessa förhållanden kommer att avdunsta från planetens yta, slippa ut genom hålet i atmosfärens kalla skikt och röra sig vidare ut i ett högre skikt.

Därifrån rör sig ångan mot planetens poler, där den åter sjunker ned genom atmosfären och faller som snö.

Allt vatten når dock inte fram. I atmosfärens övre skikt är vattenmolekylerna särskilt utsatta för solens ultravioletta strålning, som splittrar dem i väte och syre.

Vätet försvinner ut i rymden och lämnar kvar syret i atmosfären. På så sätt förlorar Mars gradvis vatten, och det som stannar kvar samlas som is vid polerna.

Varm sommar bränner hål i atmosfären

1 / 4
1234

På Mars södra halvklot blir solen så stark på sommaren att den bränner hål i det luftskikt som annars håller kvar planetens vattenånga.

© shutterstock og mikkel juul jensen

Stoftstormar förvärrar situationen

Datormodellen visade också att processen förstärks av de stoftstormar som ofta härjar.

De för mycket små stoftpartiklar, som bär vattenmolekyler med sig, högt upp i atmosfären, och partiklarna har faktiskt ännu lättare att nå upp i de övre skikten än vattenmolekylerna själva har.

Det ger en självförstärkande effekt: Ju mindre vatten det finns på ytan, desto mer stoft virvlas upp av stormarna, och desto mer vatten förlorar planeten.

Läs också:

Mars_solar system theme
Mars

Mars: Den röda planeten

6 minuter
Mars-tro-kopi-af-jorden
Mars

Forskarna vill göra Mars beboelig

0 minuter
Mars

Curiosity är ensam på Mars

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj