Martian

Universitet förbereder människor för ett liv på Mars

Förr eller senare kommer människan att påbörja en kolonisering av Mars. Det är tesen hos ett australiensiskt universitet som nu startar en webbaserad kurs som förbereder eleverna för ett liv på den röda planeten.

12 september 2016 av Babak Arvanaghi

En karg yta av rost, en atmosfär som primärt består av koldioxid och ett näst intill obefintligt magnetfält.

Mars bjuder inte direkt på gynnsamma förhållanden när vi människor en dag kommer att kolonisera vår röda granne.

Det krävs en hel del kunskap och de rätta verktygen. Och nu kan du också gå en gratis kurs som förbereder dig på det tuffa livet på Mars.

Ett brett utbud av kunskap

Monash University i Australien står bakom kursen som heter: How to Survive on Mars: the Science Behind the Human Exploration of Mars.

Kursen är webbaserad och du får undervisning i kemi, fysik, astronomi och biologi. För att göra det så realistiskt som möjligt kommer olika Mars-scenarier att presenteras och deltagaren ska därefter använda sin nyvunna kunskap för att klara sig helskinnad.

Enligt skaparna krävs det inte specialkunskaper inom specifika områden för att kunna överleva på Mars, i stället handlar det om allmän kunskap spridd inom många områden. Därför är kursen en blandning av vetenskap och problemlösning.

The Martian banade väg

Astrofysikern Jasmina Lazendic-Galloway och kemisten Tina Overton har skapat kursen och står för undervisningen.

Till Mashable säger Jasmina Lazendic-Galloway att de båda forskarna har inspirerats av boken The Martian, som också har filmatiserats med Matt Damon i huvudrollen:

”Vi älskade att forskare framställs som problemlösare. Inte som i andra filmer, där det vimlar av utomjordingar och stora egon.”

Kursen börjar den 24:e oktober och du kan anmäla dig till här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: