Skulle du kunna överleva på Mars? Endast speciella personer skulle

Överblick, kreativitet och stort tålamod. Det är bara några av de saker Mars kräver av sina första mänskliga invånare.

Kan du overleve på Mars?

Utöver stora tekniska krav ställer ett liv på Mars också krav på de personer som ska bo på den karga planeten.

Livet på planeten kommer att påminna om livet på jorden, men trots det kommer det att vara mycket annorlunda. Därför kräver Mars-uppdragen mycket speciella personer.

John Clarke är chef för Mars Society Australia och ska snart delta i ett 160-dagars långt försök som ska simulera liv på den röda planeten. Han berättar för MailOnline vad som krävs av deltagarna.

Ni kommer att bo tätt

  • Först och främst måste du ha en hög social intelligens. Du kommer att leva i något som motsvarar en liten trerumslägenhet tillsammans med fem-sex andra personer, säger John Clarke till MailOnline.

Av samma anledning kräver det att förhållandet till medresenärerna blir mer familjärt än kollegialt.

Utöver det krävs det att du har koll på det arbete som du ska utföra. Du måste även behärska två till tre arbetsuppgifter utöver dina egna om du behöver ersätta en medresenär.

En sista viktig egenskap är att du ska kunna ha god överblick och tänka kreativt: Du måste kunna lösa spontana problem – inte bara tekniska utan också sociala.

Från öken till kyla

Försöket som John Clarke ska delta i heter Mars 160. I det isoleras sju personer i Uthas öken i 80 dagar, därefter ytterligare i 80 dagar på Devon Island i Kanada – världens största obebodda ö.

I försöket imiteras ett liv på Mars ned i minsta detalj, från rymddräkter till bostäder. Det enda man inte kan frambringa under försöket är den svagare gravitationen som råder på Mars.